Kolumne

Puni računi onih koji su ugovarali kupovinu uglja...

Sve su prilike da ćemo uskoro ući u proljeće 2024. godine. Iza nas su džemreta, a ispred babije huke. Kada to pregrmimo čeka nas sjetva. I zašto bi. Sve "zgulilo" vani. Njive zarasle. Sela pusta.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Koliko vidim o tome se ne priča plaho. Reklo bi se da poslije ovih praznika u martu: državnih i Distrikta Brčko sve je “napola”. Onaj iz januara niko ne spominje kao da je “bio lanjski snijeg”. Sve prilike govore da je ovaj snijeg stvarno izmaho. Kažu da su to neke promjene.

Vala ova meteorološka promjena mu dođe narodu kao ” kec na 11″. Em, pare iz EU za ” energetske kokuze” plus blaga zima i jeftina struja. Slušam i objašnjenje čelnika jedne pozicione stranke da je to sve njihova zasluga. I nešto se sjetih velikog čovjeka Šefke Mešanovića, ratnog gradonačelnika iz Gradačca. Rijetko je bilo vidjeti takvog dobrog ili najboljeg čovjeka kada smo u tim vremenima bili svi dobri.

Sjetih se njegovih mudrih procjena u vremenu gdje smo kao država i narod “visili kao na koncu”. To mi nekako došlo na um danas kada se obilježava dan Distrikta Brčko. Slušam ove današnje političare i sve mi više liči da ” pipaju po maglu”. “Napipali” neke zakone po kojima će mo kao država , belćim, pregovarati da budemi dio “normalnog” svijeta. Tako mu dođe jer ispade da smo “nenormalni”. Sve “neprilike ” govore da rudari u Zenici nemaju platu, a u Koncernu “EP BiH ” je “lova do krova”.

Puni računi onih koji su ugovarali kupovinu uglja, kao i onih koji su prodavali struju kada je bila vrijedna kao zlato. Kažu da je tako zbog kriminala. Koliko vidim još niko nije u zatvoru.

Sve u svemu tačno je da će nam za desetak dana doći proljeće. Sve ostalo je ” onako” što u prevodu znači “more biti , a more i ne biti”. Stara narodna mudrost kaže: “Ko politike večera, u jutro doručkuje govana”. More biti, a more i ne biti.