Kolumne

50 godina grupe "Bijelo dugme" (13): Posljedni koncert u Derventi

Početkom 1989. godine "Bijelo dugme" kreće na dvomjesečnu turneju koja je trebalo da traje do 1. aprila. Međutim, poslije koncerta u Derventi 15. marta Alen Islamović, ne obavijestivši nikog, odlazi u rodni Bihać da se liječi zbog konstantnih bolova u bubregu pa se turneja prekida. Tada niko nije mogao da shvati ili prihvati činjenicu da je to bio poslednji koncert u blistavoj i bogatoj karijeri "Bijelog dugmeta".

Bijelo dugme
FOTO: WIKIPEDIJA

Zbog novonastale situacije ugovoreni koncerti u Kini i Sovjetskom Savezu morali su biti otkazani. Bregović uskoro odlazi za Pariz ostavljajući situaciju otvorenom za nagađanja i eventualna nadanja oko ponovnog okupljanja grupe.

“Bijelo dugme” koje nas je godinama svojim pjesmama i koncertima iznenađivalo, uzbuđivalo, činilo sretnim i živahnim, na žalost više nije postojalo. Preostala su nam sjećanja, dobre stare ploče kao i neke emisije i kompilacije koje su se pojavile nakon zvaničnog prestanka i bitisanja naše kultne grupe.

U proljeće 1990. godine izdaje se kompilacija balada “Nakon svih ovih godina” koje su nastale u periodu od 1983. do 1988. godine. TV Beograd marta 1994. godine emituje seriju od četiri jednosatne emisije o “Bijelom dugmetu” snimljenu povodom 20 godina od objavljivanja njihovog prvog singla. U isto vrijeme pojavljuje se i dupli kompilacijski album “Ima neka tajna veza”.

Bregović u međuvremenu nastavlja izuzetno uspješnu karijeru filmskog kompozitora koju je započeo radovima na filmovima “Kuduz” i “Dom za vešanje”. Željko Bebek se po izbijanju rata preselio u Zagreb gde je nastavio karijeru i predvodi Bebek bend. Zoran Redžić je u Finskoj, a Mladen Vojičić Tifa je do 1995. bio u Sarajevu da bi potom prešao u Njemačku gde je oformio “Tifa Band”. Ipe Ivandić je po izbijanju rataprešao u Beograd gde je tragično nastradao 13. januara 1994 godine. Alen Islamović je nastavio karijeru kao solista.

Postoji nekoliko zanimljivosti iz života Gorana Bregovića u vrijeme Jugoslavije koje vrijedi pomenuti. Učestvovao je na radnoj akciji „Kozara 76“ i dobio udarničku značku. Na Devetom kongresu Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine primio plaketu u ime grupe. Izbačen je iz Saveza komunista Bosne i Hercegovine zbog neredovnog dolaska na partijske sastanke…