Kolumne

Sve u svemu od ponedeljka imamo "pravnu državu"

Narandžasto upozorenje. Od 11. marta 2024. godine se očekuju "snažni udari jakog vjetra". Ovi prvi su uglavnom redovni jer su vezani za babu Martu. Ovi drugi su vanredni jer su prepoznati pod pojmom sive ekonimije.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Sve u svemu narodu je dato na znanje i ravnanje. Vlast se pobrinula za narod. Narod k’o narod. Naviko narod na razne vjetrove. Valjda i ovaj “inspekcijski vjetar ” prođe. Kažu biće povećan inspekcijski nadzor. Cilj je borba protiv sive ekonomije. Kažu da je ima kao behara u proljeće. Akcija je spram vremena. Datum i dan dobro odabran. Babije huke su počele. Ponedeljak je najbolji dan. Datum sa dvije 1 ( jedinice). Sve u svemu od ponedeljka imamo “pravnu državu”.

Koliko znam postoje pravila i za ovo “sivo nevrijeme”. Ona su administrativno- tehnička. Da posjetim na principe ekonomske, finansijske i političke. Ovi administrativno- tehnički principi su na kraju. Isti podrazumjevaju ugodnost . To mu znači da je pravilo ispoštovano. Sada se svi oni koji su u zoni ” sive ekonomije” mogu se sami javiti inspekcijskim organima. Ništa novo jer to je bilo i do sada. Najavi se nadzor i sve prođe uredu. Sve se dovede u red i “drži vodu dok majistori ( inspektori) odu”. Međutim, problem je sa ova tri principa. Kako njih zadovoljiti. Kao što bi rekli oni humoristi “nadrealisti” postavlja se pitanje ” gdje je lova”. Odgovor je da “nema love”.

Prvo, ekonomija sa percepcijom od preko 35% neformalnog ili “sivog ” tržišta nije upravljiva. Sistem ne funkcioniše. Drugo, gubitak javnih prihoda se mjeri u milijardama KM sa 100.000 blokiranih računa. Treće, politički. To je osjetljivo jer svake dvije godine su izbori. I dok se lažemo o stopama rasta DBP ( društvenog bruto proizvida), punih budžeta i poštenih izbora, dočekasmo i taj 11.mart tj. ponedeljak. Možda nam se ovaj puta posreći.

Valjda od ponedeljka profunkcioniše sistem i država.