Kolumne

50 godina grupe "Bijelo dugme" (10): Album sa Tifom

Preduzimljivi Bregović je u to vreme sa Zdravkom Čolićem u Sloveniji osnovao izdavačku kuću "Kamarad", a kao distributer nove ploče pojavljuje se "Diskoton". Album jednostavnog naziva “Bijelo dugme” jeobjavljen decembra 1984 godine, a na omotu nema slike članova grupe, već je objavljena reprodukcija slike Uroša Predića “Kosovka devojka”.

Bijelo dugme, omot albuma
FOTO: WIKIPEDIA

Na ovom albumu Bregović se opet vraća folk orijentisanoj muzici, a gosti na albumu su bili: Orkestar narodnih instrumenata RTV Skoplje, ’Ladarice’, ali i Bora Đorđević koji sa Bregovićem i Tifom pjeva u “Pediculis pubis” gde je i koautor teksta.

Nakon snimanja albuma Lazar Ristovski ponovo postaje punopravni član grupe. I na ovom albumu’Bijelo dugme’ zadržava dozu provokativnosti koja je najbolje iskazana u obradi himne “Hej, Sloveni”.

Obrada himne i ova pjesma su postale motor pokretač za ideju jugoslovenstva koja se pojavljuje i kod drugih sarajevskih grupa u to vreme i godinama koje slede.

Na ovom albumu Goran je preradio i svoju staru pesmu “Šta ću, nano, dragi mi je ljut” koju je svojevremeno uz pratnju ’YU grupe’ snimila Bisera Veletanlić, uz novi tekst i aranžman, a pod nazivom “Lipe cvatu”, i upravo ta pjesma postaje najveći hit sa ovog albuma.

Ostale pjesme koje su doživjele uspjeh i dugo se slušale sa ovog albuma su : “Padaju zvijezde”, “Lažeš”, “Da te bogdo ne volim” i “Jer kad ostariš”. Tiraž ploče i posjeta na turneji koja je odmah usledila nakon objavljivanja albuma su premašili prethodne brojke i rekorde.