Kolumne

50 godina grupe "Bijelo dugme" (14): Ipak, poželim neko pismo

Goran Bregović se sa odsluženja vojnog roka vraća u Sarajevo krajem 1978. godine. Grupa “Bijelo dugme” se okuplja se u Niškoj Banji gdje započinju pripreme za novu ploču. U “Studio V” Radio Beograda ušli su početkom januara sljedeće godine. Bregović je bio željan muzike i emotivno veoma inspirisan da piše pjesme.

Zdravko Čolić i Goran Bregović
FOTO: FACEBOOK/ŽIVOT JOSIPA BROZA TITA I JUGOSLAVIJE

Na albumu “Bitanga i princeza” se nalazi numera “Ipak poželim neko pismo” u kojima bend prate simfonijski orkestar i hor. Pjesma “Ipak poželim neko pismo” je nastala kao uspomena na njegove vojničke dane. Tada ga je ostavila djevojka Radmila Marjanović, kasnije Mikulić, pošto se udala za sina komunističkog funkcionera Branka Mikulića. Pjesma je, kažu upućeni, posvećena njoj, kao i većina pjesama sa tog albuma. Kasnije je snimio i slavnu “Uspavanku za Radmilu M”.

Album “Bitanga i princeza” je producirao Neil Harison, a nekoliko pjesama je snimljeno uz simfonijski orkestar. Objavljivanje albuma “Bitanga i princeza” pratio je niz cenzorskih intervencija “Jugotona”. Originalni omot albuma, Dragana S. Stefanovića, na kojem ženska noga udara muško međunožje ocijenjena je kao vulgarna i glatko odbijena. Kasnije je ploča unakažena bezličnim omotom Jugotonovog kućnog dizajnera i pojavila se sredinom marta 1979. godine.

I publika i kritika su bili oduševljeni. “Bitanga i princeza” srušila je sva tiražne rekorde i bila uvod u spektakularnu turneju sa simfonijskim orkestrom i horom koja je bila isto tako uspešna.

Ipak poželim neko pismo

Nisam te izgleda volio mnogo

sve je po starom

al više nisam tvoj

i nije mi važno s kime

noćas slušaš ovu pjesmu

i plačeš li

ipak poželim neko pismo

ipak mada zajedno nismo

piši piši ko nekad 2-3 reda

piši znam da je gužva

i da nećes stići

piši opisi mjesta

gdje nas dvoje skupa

nikada nećemo ići

ti si zadnji romantik

na ovom svijetu

što se sporo kreće

i čeka raj

malo si samo promijenila glumce

al isti je komad

isti zaplet i kraj