Kolumne

50 godina grupe "Bijelo dugme" (8): Doživjeti stotu

U toku 1980 godine grupa "Bijelo dugme" nije bila baš preterano aktivna. Goran je pretežno boravio u Parizu, ipak krajem godine objavljuju album “Doživjeti stotu” koji je nastao pod uticajem novog talasa.

Omot albuma Doživjeti stotu Bijelo dugme
FOTO: BIJELO DUGME

Ploču je prvi put producirao Bregović, što će kasnije redovno činiti. Sve pjesme na ovom albumu su u duhu novog vremena osim “Pristao sam, biću sve što ho?e” i “Pjesma mom mlađem bratu”.

U temama “Ha ha ha” i “Tramvaj kreće (ili kako biti heroj u ova šugava vremena)”, Bregović prvi put nudi političku obojenost, što je takođe bila karakteristika novotalasnih sastava.

Turneju po Jugoslaviji započeli su 24. februara u Sarajevu, a završili je 5. aprila u zagrebačkom klubu “Kulušić” gdje su snimili drugi koncertni “živi” album pod nazivom “5 april ’81.” . Album je štampan u ograničenom tiražu od 20.000 primjeraka i pored starih pjesama i hitova na njemu se našla i obrada hita grupe ’lndexi’ “Sve ove godine”. Te godine ’Bijelo dugme’ ima opet vrlo izraženu koncertnu aktivnost tako da su u Beogradu recimo te godine svirali u više navrata.

U toku 1982. godine grupa organizuje turneje i koncerte po Austriji i Bugarskoj. Naročito je bila uspješna bugarska turneja gdje ih je vidjelo i slušalo u toku mjesec i po dana preko 120 000 ljudi. Budući da je ĐiđiJankelić aprila mjeseca otišao u JNA, na turneji je za bubnjevima bio Garabet Tavitjan, bivši član grupe ’Leb i sol’, a po izlasku iz zatvora, grupi se krajem 1982 godine pridružuje i Ipe Ivandić.