Kolumne

50 godina grupe "Bijelo dugme" (5): Na radnoj akciji zbog kritika o prozapadnoj orijentaciji

Zoran Redžić odlazi na odsluženje vojnog roka pa u grupu stiže Ljubiša Račić gitarista i vođa grupe ’Formula 4’ . Račić je dobio ulogu privremenog basiste, a prvi zadatak mu je bila jugoslovenska turneja.

FOTO: BIJELO DUGME
FOTO: BIJELO DUGME

U Sarajevu na koncertu je bilo 15.000 mladih, u Beogradu su tri puta prodali halu Pionir što prije njih niko nije uspeo. “Dugmemanija”, kako su je tada nazivali, uzela je pun zamah, a po novinama su se rasplamsalepolemike za i protiv.

Marta mjeseca 1976. godine u izdanju PGP RTB, pojavio se retrospektivni album Gorana Bregovića na kome su se našli prvi snimci grupe ’Jutro’ , ali i pjesme koje je uradio za Zdenku Kovačiček, Biseru Veletanlić i Jadranku Stojaković.

Početkom aprila 1976. godine članovi grupe su se spremali da sviraju našim iseljenicima u Americi, pošto su posumnjali da je u tu organizaciju umješana i hrvatska emigracija odustaju od koncerata, ali ne i od odlaska u Ameriku. Upravo tada u Americi su snimili Ipetov singl sa pjesmama “Džambo” i “Vatra” i Bebekov sa pjesmama “Milovan” i “Good-bye, Ameriko”.

Juna mjeseca članovi grupe odlaze na radnu akciju “Kozara 76” što je bio vrlo vješt Bregovićev odgovor na sve kritike o prozapadnoj orijentaciji koje su se pojavljivale po medijima. Bregović, Bebek i Račić su se sa radne akcije vratili okićeni udarničkim značkama.

FOTO: BIJELO DUGME
FOTO: BIJELO DUGME

Početkom jeseni u JNA odlaze Ipe Ivandić i Vlado Pravdić, a na njihova mesta su regrutovani Milić Vukašinović iz ’lndexa’ , dok je prelazak Laze Ristovskog iz grupe ’Smak’ odjeknuo kao fudbalskitransfer.

Upravo u ovom sastavu ’Bijelo dugme’ počinje svoj rad na trećem albumu koji su takođe pripremali u Borikama. Prvobitno album je trebalo da se zove “Sve se dijeli na dvoje, na tvoje i moje” po pjesmiDuška Trifunovića koju je svojevremeno pjevala Jadranka Stojaković, ali Bregović nije stigao da napravi muziku, pa je smislio naslov albuma “Hoću, bar jednom da budem blesav”. Ovaj naslov albuma se nije dopao Jugotonu kao izdavaču pa je nađena kompromisna varijanta, naziv albuma je na kraju bio “Eto! Baš hoću!”.

Pročitajte još

Album koji je opet sniman u Londonu objavljen je decembra 1976. godine, producent je bio NeilHarison, a bas je svirao Bebek. Na albumu su se izdvojile sljedeće numere: ambiciozna balada “Sanjao sam noćas da te nemam”, balada “Loše vino” iz repertoara Zdravka Čolića (muzika Bregović, tekst ArsenDedić), jednostavna pjesma “Ništa mudro” i folklorom inspirisane pjesme “Slatko li je ljubit tajno” i “Dede, bona, sjeti se, de, tako ti svega”.

U međuvremenu Ljubiša Račić dobija otkaz jer je tražio povećanje zarade, a na njegovo mjesto dolazi Sanin Karić iz sastava ’Teška industrija’. U ovom novom sastavu ’Bijelo dugme’ odlazi aprila 1977. godine na turneju po Poljskoj gde su održali devet vrlo uspješnih i posjećenih koncerata i tako potpuno opravdali najavu kao “Vodeća jugoslovenska grupa mladog pokoljenja”.