Kolumne

Ko bi rek'o Ćudić da se desi: Sabinina spika jača od Miletove pjesme

Dok su juče svi očekivali šta će nam to "zvezda iz Laktaša" opet zapjevati na bini u Banjoj Luci, pravi "hit" smo čuli u Briselu.

Sabina Ćudić
FOTO: SCREENSHOT/INSTAGRAM/SABINA ĆUDIĆ

Naime, Sabina Ćudić održala je sjajan govor na sjednici Parlamenta Vijeća Evrope. Govorila je predstavnica BiH u ovom tijelu o stradanju palestinske djece u ratu Izraela protiv Hamasa.

Teško je prepričati a da se prenese pravi utisak koji je Ćudić ostavila na prisutne u briselskoj dvorani, ali i sve one koji su o tome samo čitali. Treba to čuti.

Čuti, prije svega, kakvu je paralelu napravila sa svojim djetinjstvom u opkoljenom Sarajevu u kojoj joj je smrt njenih drugara tih 1992, 1993, 1994, 1995, bila redovna stvar. Ista kao što je sadašnjoj djeci Gaze.

Nije Sabina izrekla ništa novo, svi mi koji smo bili mali ili veliki u to doba znamo kako je tanka linija dijelila djecu ali i odrasle tih godina u Sarajevu od života i smrti.

Ono što je nas jako pozitivno iznenadilo je način na koji je to političarka Ćudić iz Sarajeva izrekla svojim “glavatim” kolegama u sjedištu EU. Mirna, “hladna k’o špricer”, kratka i jasna, krajnje precizna, bez viška slova, a kamoli riječi…

I što je jednako važno, na sjajnom, tečnom, besprijekornom engleskom jeziku, tako da je “ceo svet razume”. Sabinina “spika” ipak pokazuje da imamo kadre političare, političarke, koje mogu sa svijetom da pričaju “na ravnoj nozi”…

Poslušajte još jednom: