BiH

SABINA ĆUDIĆ U VIJEĆU EVROPE: "Drage kolege, imam pitanje za vas, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992. godine...."

Tema današnje sjednice Parlamenta Vijeća Evrope bila je: „Odgovor na humanitarnu katastrofu u Gazi i sprečavanje daljnjih eskalacija na Bliskom istoku nakon nedavnog iranskog napada na Izrael". Na sjednici je govorila i Sabina Ćudić. Njen govor prenosimo u cijelosti:

FOTO: INSTAGRAM / SABINA ĆUDIĆ
FOTO: INSTAGRAM / SABINA ĆUDIĆ

„Drage kolege, imam pitanje za vas. Neki od vas imaju dovoljno godina da ste mogli biti politički aktivni prije nekoliko decenija. Neki se od vas sjećaju devedesetih. I moje pitanje je da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992. godine? Neki od vas su se možda vjenčali, neki uključili u politiku, diplomirali. Ili gdje ste bili u ljeto 1993., 1994., 1995.? U ljeto 1995. bila sam u Sarajevu i gledala kako ubijaju moje školske drugare na najbrutalnije moguće načine.

I naivna, kao što dijete može biti, pitala sam se gdje ste vi i nadala sam se da dolazite da nas spasite. I možda će za 10 ili 20 godina jedno palestinsko dijete stajati ovdje i pitati nas gdje smo bili u proljeće 2024. Neugodna je istina da zlodjela koja ignorišemo imaju tendenciju da se vrate da nas proganjaju, na isti način kako ćemo vječno biti progonjeni zbog propusta da spriječimo holokaust na ovom kontinentu. Naravno, djeca će se pitati, na isti način na koji sam se i ja pitala, da li će se obećanje ‘nikad više’ pretvoriti u licemjerno ponavljanje nakon nanovo počinjenih zločina.

Trebalo mi je vremena da pročitam biografije i potresna svjedočanstva porodica izraelskih talaca. Saznala sam koliko se moglo saznati. Pitala sam se da li ste vi učinili isto da se upoznate sa sudbinom hiljada ubijene djece Gaze i njihovih porodica. I evo razlog zašto niste. Jer niste mogli. Jer da jeste, i da smo samo pročitali njihova imena, ostali bismo ovdje danima.

Tako da mi je ideja balansiranog izvještavanja degutantna, jer nije prihvatljivo i ubijanje nenaoružane djece nije samoodbrana. Neprihvatljivo mi je da promatramo ove dvije stvari zajedno. Nakon što smo ušutkali aktiviste u različitim zemljama članicama, ko je sljedeći? Hiljade nevjerovatno hrabrih jevrejskih intelektualaca i aktivista koji dižu glas za prekid vatre? Neke od vaših zemalja proganjaju te ljude i oduzimaju im priznanja jer dižu svoj glas protiv rata.

Zašto danas nemamo hrabre evropske ili svjetske lidere? To je zato jer smo mi izabrali u proteklim decenijama i nastavljamo da biramo političku površnost i kalkulacije umjesto vođenja i inspirisanja ljudi istinom. I ponavljam, to će se vratiti da nas progoni.”