Politika

Forto: Trojka čini sve da dođe do otvaranja pregovora sa EU, u Briselu postoji osjećaj da smo napravili iskorak

Ako to sada ne uradimo pitanje je šta će se desiti ako ne iskoristimo priliku. Nadam se da će se imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da napravimo iskorak, istakao je on

Edin Forto
FOTO: BOSNAINFO
Arhiv

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija BiH, nije siguran da će predstavnici državne koalicije održati sastanak do kraja ove sedmice.

Pročitajte još

Taj sastanak je ranije najavljen, a još uvijek nije sigurno da će biti realizovan s obzirom da su jučer i pojedini predstavnici iz Republike Srpske također rekli kako sastanak nije dogovoren.

Forto je kazao kako tri radne grupe rade na usaglašavanju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH.

– Sve što radimo ima svoj rok trajanja. Sve što radimo za pregovore s Evropskom unijom ima rok trajanja. Ja mogu reći uime Trojke da činimo sve da dođe do dogovora koji će proizvesti otvaranje pregovora s EU, rekao je Forto.

Govoreći o eventualnom otvaranju pregovora sa EU, kaže kako je u pitanju birokratski proces koji u prvi mah možda neće dati veliki doprinos. Otvaranjem pregovora bi, kako kaže Forto, našu zemlju dočekala velika količina reformi odnosno usklađivanje zakona sa Evropskom unijom.

– Mislim da je to trenutno možda posljednja prilika da dobijemo pozitivan odgovor i krenemo u proces, a onda će u narednim gpodinama trajati usklađivanje zakonskih procesa. Ako to sada ne uradimo pitanje je šta će se desiti ako ne iskoristimo priliku. Nadam se da će se imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da napravimo iskorak, istakao je on.

U intervjuu za BHRT on je otkrio da je obavi razgovor sa jednim ambasadorom evropske zemlje koji mu je rekao da je stav većine ambasadora da je BiH nedvosmisleno napravila iskorak za godinu dana.

– Dakle, postoji taj osjećaj u Briselu da smo mi napravili iskorak, ja mislim da nije dovoljan, ali je očito veći nego prethodnih godina, kazao je.

Komentarisao je Forto i kritike opozicije koje se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno konkretno optužbe da je Trojka pristala na izbornu reformu po mjeri HDZ-a odnosno Dragana Čovića.

– Opozicija nema kredibilitet da razgovara o našem evropskom putu jer su bili učesnici blokade. Ustupci su nešto što je u pregovorima realna stvar. Kada govorimo o izboru članova Predsjedništva, to može ići samo zajedno s izmjenama Ustava kojima bi se otklonila diskriminacija prema građanima u BiH, kako je vidi i HDZ, ali i Evropski sud za ljudska prava, poručio je Forto.