Politika

Ćudić i Forto nakon sastanka s Varheljijem: Proces pregovora može početi već u junu

Predsjednik Naše stranke Edin Forto i zastupnica u državnom parlamentu Sabina Ćudić sastali su se danas u Briselu s komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem.

FOTO: TWITTER / OLIVER VARHELYI
FOTO: TWITTER / OLIVER VARHELYI

Povod sastanka je odluka o otvaranja pristupnih pregovora za BiH koja se očekuje sutra.

Ćudić kaže da postoji više nacrta zaključaka koji se odnose na to da li će otvaranje pregovora biti dodatno uslovljavano. Cilj sastanka je bio da strateški i spremno pristupimo procesu pregovora. Mi smo na ovom sastanku tražili informacije o narednim koracima koje nakon otvaranja BiH mora poduzeti kako bi već sutra otključala pristup sedam posto ukupnih sredstava plana rasta. Govorimo o preko stotinu miliona eura za BiH i ono na čemu ćemo svakako odmah raditi je da što prije krenemo u screening proces i u proces pregovora. Najranije bi to mogli već u junu ove godine.

Edin Forto kaže da će ključna stvar, pored svih važnih koraka koje su napravili, biti zakon o sudu: Bez obzira na sve iskorake koje smo napravili, ostao nam je jedan korak koji većina članica EU očekuje od nas bilo prije otvaranja pregovora, bilo odmah nakon zelenog svjetla a to je da usvojimo zakon o sudu i evo pozivam sve kolege iz Vijeća ministara da što prije sjednemo i dogovorimo tekst koji će biti svima prihvatljiv.

Podsjećamo, Ursula fon der Lajen je, predsjednica Evropske komisije, poručila je da će ta Komisija dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora te da je u prethodnih godinu dana u BiH napravljeno više pomaka ka EU nego u prethodnoj deceniji.