Politika

Magazinović: Pozivam da se takmičimo u radu, a ne u tome ko je veći Srbin, Hrvat, Bošnjak

SDP-ov državni parlamentarac Saša Magazinović na Facebooku je napisao kako neće podržati izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ukoliko one ne uključuju i provođenje evropskih presuda, kojima bi bila uklonjena diskriminacija pasivnog biračkog prava konstitutivnih naroda i Ostalih.

magazinovic
FOTO: BOSNAINFO

Magazinovićev komentar dolazi nakon što je HNS objavio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem promjene načina izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Taj prijedlog ne uključuje provođenje evropskih presuda niti izmjene Ustava BiH, nego samo omogućava da član iz reda hrvatskog naroda bude jednostavnije izabran glasovima hrvatskog naroda.

Magazinović kaže da je njegov stav da neće dozvoliti izmjene bez provođenja evropskih presuda podržavaju i kolege iz Trojke.

Pročitajte još

“Jedan sam od brojnih građana BiH koji se ne mogu kandidovati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH. Jedan sam od rijetkih od njih kojem su građani dali povjerenje i izabrali me u Parlament BiH, mjesto gdje treba biti promijenjen i Ustav i Izborni zakon.

Niko ne treba da računa na to da ću podržati bilo koje rješenje kojim će desetine hiljada ljudi, pa i ja sam, nastaviti biti diskriminisani i onemogućeni u kandidaturi za institucije naše države. Znam da ovaj moj stav podržavaju kolege iz stranaka Trojke”, kazao je Magazinović.

Na kraju je kazao kako se on zalaže za jednakost svih, a ne samo jednog naroda.

“Smatram da to što je neko Bošnjak, Srbin, Hrvat ili Ostali ga ne čini boljim ili lošijim čovjekom, boljim ili lošijim političkim izborom. Pozivam da se takmičimo u radu, konkretnim rezultatima, dobroti i solidarnosti, a ne u tome ko je veći Srbin, Hrvat, Bošnjak”, poručio je Magazinović.