Politika

Ramiz Salkić: "Ne smijete odlaziti sa ognjišta, iskoristite dane i uredite svoje domove u RS..."

Salkić je pozvao da se sva sumnjiva kretanja prijave nadležnim institucijama.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je danas, 26. aprila 2024. godine, reagujući na mnogobrojne upite građana u vezi sa trenutnom sigurnosnom i političkom situacijom, da je naša obaveza da obavještavamo nadležne državne institucije o svim sumnjivim kretanjima i dešavanjima koja mogu biti usmjerena na ugrožavanje mira, nastala kao posljedica političkih izjava i odluka vlasti ovog entiteta.

“Ovih dana zasut sam pitanjima i pozivima vezano za trenutnu sigurnosnu i političku situaciju koja je posljedica separatističkih težnji, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom. Dijelim zabrinutost sa svima vama u pogledu krajnjih namjera i ciljeva onih koji otvoreno pozivaju na podjelu Bosne i Hercegovine i svojim izjavama podstiču mržnju prema Bošnjacima ugrožavajući mir i stabilnost.” kazao je Salkić.

Salkić je pozvao da se sva sumnjiva kretanja prijave nadležnim institucijama.

“Naša je obaveza da obavještavamo nadležne državne institucije o svim sumnjivim kretanjima i dešavanjima koja mogu biti usmjerena na ugrožavanje mira, nastala kao posljedica političkih izjava i odluka vlasti ovog entiteta.

Svi moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo nakon povratka i nespremnosti vlasti entiteta Repuvlika Srpska da Bošnjake prihvate kao ravnopravne građane stvarajući time pretpostavke da ponovo napustimo naše domove kao posljedica sistemske diskriminacije i osjećaja nesigurnosti. Nalazimo se u novoj fazi specijalnog rata protiv Bošnjaka u kojoj se širi strah trenutno na političkom retoričkom nivou sa ciljem našeg odustajanja od naših ognjišta i naše domovine Bosne i Hercegovine.” kao je Salkić.

Salkić je kazao da odgovor treba biti naša pojačana borba za naša prava, naša ognjišta i našu domovinu.

“Svi oni koji su zabrinuti, a koji su protjerani iz ovog entiteta kao odgovor ovakvom djelovanju entitetskih vlasti trebaju imati prijavljeno prebivalište na adresama prije progona, tada Dodik ne bi mogao govoriti da je ovo srpski entitet bez obzira kako se on trenutno zove. Svi oni koji se brinu za sigurnost, a nisu iz ovog entiteta trebaju podstaći ovaj proces i ovdje imati svoje nekretnine čime će dokazati svoj patriotizam i privrženost domovini.

Ovo bi bio pravi put i pravi odgovor na Dodikov separatizam, sijanje straha, ponižavanje Bošnjaka i prijetnji o podjeli Bosne i Hercegovine. Naš odgovor nije i ne smije biti odlazak sa naših ognjišta, vaninstitucionalno djelovanje, radikalizacija, ni na retoričkom nivou, jer to i jeste cilj separatista da prikažu da smo mi i oni isti, a nismo bili i nećemo biti, to je dokazano pred domaćim i međunarodnim sudovima.” rekao je Salkić.

Salkić je pozvao da se više nego ikada Bošnjaci okrenu ognjištima i iskoriste predstojeće dane da urede ognjišta u RS, tu pozovu i dočekaju prijatelje i pokažu Dodiku i njegovim istomišljenicima da je “ovo bilo, jeste i biće Bosna i Hercegovina.”