BiH

Ambasada SAD oglasila se povodom posljednjih izjava Milorada Dodika

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU, naveli su

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Američka ambasada u BiH

Ambasada SAD u BiH oglasila se na platformi X povodom posljednjih izjava predsjednika RS Milorada Dodika.

Pročitajte još

– Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika.

Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Uslovi 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni i jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci. Do sada je odgovor „ne“.

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU. Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku – naveli su iz Ambasade SAD.