Politika

Ramiz Salkić: Istina je ono što je presuđeno

Još jedna, 13. po redu posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o izvještaju Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici i oko nje.

Ramiz Salkić
FOTO: N1

Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske prebačen je za kraj zasjedanja, na zadnju 6.tačku dnevnog reda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da više od 40 zemalja neće glasati za najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, prenosi N1.

“Muslimani su u velikoj grešci i prave takav raskol između nas”, rekao je Dodik.

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik negirao genocid, te se odrekao bitangi u svom narodu koji su činili zločine, reagovao je i poslanik SDA Ramiz Salkić.

Ramiz Salkić: Želite da držite narod u strahu

Izvještaj smatra sramnim, a podsjeća da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju kojom se „najoštrije osuđuju zločini izvršeni nad bošnjačkim stanovništvom u Sreberenici na način utvrđen pred Međunarodnim sudom pravde“.

“A po tom sudu 2007. godine utvrđeno je da je Srbija odgovorna, da nije spriječila genocid”, kaže Salkić.

“Vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca. Već želite da držite narod u strahu da nastavite ostvarivati svoju politiku i neostvarene ratne ciljeve. Istina je ono što je presuđeno”, zaključio je Salkić.

Srđan Mazalica iz SNSD smatra da je pomirenje važno, a da kvalifikacija „genocid“ u Srebrenici nije bila plod bošnjačkih težnji, nego da je rođena u krugovima zapadnih centara moći, koji su željeli da operu svoje zemlje „koje su počinile najviše genocida“ u svijetu.