Politika

Lendo: Ako Dodik bude tražio izmjene elemenata Ustavnog suda BiH, otvorit ćemo pitanje naziva RS

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH danas je u posjeti Banjaluci. Sastao se sa popredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem, a planiran je i susret s poslanicima i Vijećem naroda RS.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Govorio je Lendo i eventualnoj apelaciji Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva “Republika Srpska” ukoliko se nastavi s pritiscima o promjenama Ustavog suda BiH i Ustava BiH, o kojima se govori u proteklom periodu.

“Razgovarali smo gdje danas i u narednom periodu možemo pomoći jedan drugom kada je u pitanju odnos FBiH i RS, svakako u okvirima i nadležnostima koje imam kao potpredsjednik, vodeći računa da stvaramo jedan ambijent na nivou države BiH i budemo u funkciji građana i Banjaluke i Sarajeva i cijele BiH. To nam je obaveza i zadatak”, rekao je Lendo.

Naveo je kako ljudima treba govoriti istinu i planovima te zajedničkim interesima oba entiteta.

Na pitanje novinara da je tačno da je izjavio izjava da ukoliko Dodik i Čović nastave s pritiscima na Ustavni sud, tražiti preispitivanje i ukidanje naziva RS.

“Ta dvojica političara, samim ukidanjem ili mijenjanjem nekih elemenata Ustavnog suda BiH ukidaju naziv RS. Ustav države BiH je taj koji čuva državu BiH, a samim tim FBiH i RS. To treba dograđivati, a nikako mijenjati nešto što nije dobro niti za jedan entitet, posebno za RS. Ustav je Dejtonska kategorija kao i RS, jedno s drugim je vezano i jedno drugo čuva. Rekao sam da povedu računa da čuvaju jedni druge, a to znači neka ostane Ustav BiH da čuva RS”, rekao je Lendo.

Poručio je kako je siguran da neće doći do promjena te da strane sudije trebaju ostati.

“Mora postojati jedna krov koji će to čuvati”, rekao je.

Ukoliko dođe do izmjena Ustava BiH, poručuje da će podnijeti apelaciju.