Politika

BEĆIROVIĆ U NJEMAČKOJ: Oglasio se Damir Arnaut poručio kakvu poruku to šalje BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravit će danas i sutra u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Bećirović će u Berlinu razgovarati s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarom Njemačke Olafom Scholzom. Napore da do posjete dođe uložio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut koji jutros za N1 poručuje da je ovo jasan signal ove zemlje da neće dozvoliti destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Arnaut ističe da će u Berlinu teme biti brojne, a samo neke od njih su ekonomija, geopolitička situacija, a svakako i maligni ruski uticaj u Bosni i Hercegovini. Sastanci će, kaže Arnaut, biti izuzetno dugi.

“Biće pokrinveno jako puno tema. Radi se o izuzetno značajnoj posjeti, ovo je prvi put u jako dugo vremena da se bilo ko iz BiH sastaje sa kancelarom i predsjednikom najjače ekonomske sile u EU. Ovo je prvi put da se samo predsjedavajući Predsjedništva BiH sastaje na ovako visokom nivou”, rekao je Arnaut.

Poručio je da je Njemačka nakon početka ruske agresije na Ukrajinu stavila Zapadni Balkan u potpunosti u svoj fokus. Kako kaže Arnaut, samo neki u nizu pokazatelja su podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te snagama EUFOR-a.

“Ovakve posjete se ne dešavaju preko noći. Na njoj radim od kada sam predao akreditive. Ona je, ujedno, i jedna vrlo jaka poruka svima onima koji žele raditi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine da Njemaačka to neće dozvoliti”,

Podrška Njemačke je, poručio je Arnaut, potpuna i kada je u pitanju usvajanje reformskih zakona potrebnih za nastavak EU puta BiH. Problem je samo, čini se, da pojedini visoki zvaničnici BiH ne žele načiniti ključne korake prema članstvu – naglasio je.

Arnaut podržava i posljednje Schmidtovo korištenje bonskih ovlasti, poručujući da je on izuzetno cijenjen političar u svim strankama u Njemačkoj.