Politika

Arnaut: Izuzetno je važno što je Bećiroviću dato da bude uvodničar panela Minhenske konferencije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut danas je objavio na društvenim mrežama da je imao zadovoljstvo prisustvovati panelu u sklopu glavnog programa Minhenske sigurnosne konferencije o temi "Sivih zona u Evropi", te da je izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu da je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću ukazano povjerenje da bude uvodničar.

FOTO: FACEBOOK/DAMIR ARNAUT
FOTO: FACEBOOK/DAMIR ARNAUT

Arnaut je naveo da je time nakon dugo vremena data prilika da u okviru glavnog programa budu izneseni stavovi naše zemlje.

Dodao je da je izlaganje i raspravu Bećirovića pratio veliki broj visokih zvaničnika država NATO-a i EU, te zemalja aspiranata za članstvo u tim strukturama.

Arnaut smatra da je od strateške važnosti da je član Predsjedništva BiH detaljno i uvjerljivo obrazložio razloge za otvaranje pregovora sa BiH o članstvu u EU pred takvim auditorijem.

Naglasio je da je osim tog panela imao zadovoljstvo biti dio bh. tima koji je na marginama te konferencije obavio desetine razgovora sa brojnim šefovima država i vlada, ministrima i članovima parlamenata.

Posebno korisnim ocijenio je razgovore s nekim od najuticajnijih članova njemačkog Bundestaga kada je u pitanju odluka tog tijela o otvaranju pregovora.