BiH

Bećirović s američkom senatoricom Shaheen: BiH je mjesto u euroatlantskim strukturama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa senatoricom i predsjedavajućom Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu SAD-a Džin Šahin (Jeanne Shaheen) u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

FOTO: KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH DENISA BEĆIROVIĆA
FOTO: KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH DENISA BEĆIROVIĆA

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na važnost prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu na zapadnom Balkanu, koji je senatorica Šahin podnijela sa senatorom Rodžerom Vikerom (Roger Wicker). Bećirović je naglasio da to predstavlja konkretnu podršku bh. ekonomiji, reformama i sankcijama za korupciju.

Pročitajte još

Oni su ocijenili važnim da se na predstojećem sastanku Evropskog vijeća donese odluka za otpočinjanje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Bećirović je istakao da bi to bio konkretni podstrek ka provođenju reformskih procesa bitnih za nastavak demokratizacije države Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su konstatirali da ruski uticaj predstavlja prijetnju za sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine kao države aspiranta za članstvo u NATO. Senatorica Šahin je najavila da će se i dalje snažno zalagati za dodatni američki angažman u Bosni i Hercegovini, kao i na zapadnom Balkanu.

Američka senatorica Džin Šahin važi za jednu od najboljih poznavateljica prilika u Bosni i Hercegovini, a kao predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu SAD-a drži fokus na Bosnu i Hercegovinu, koju često i posjećuje. Ona je u oktobru prošle godine posjetila i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.