BiH

Susret Bećirovića i Pistoriusa: Bitna tema bila i misija Althea u Bosni i Hercegovini

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.

bećirović
FOTO: KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH DENISA BEĆIROVIĆA

Potcrtana je važna uloga SR Njemačke, kao jednog od ključnih partnera Bosne i Hercegovine u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović je zahvalio SR Njemačkoj za posvećenost miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine i pružanju važne podrške jačanju odbrambenih snaga. Kazao je kako jačanje Oružanih snaga BiH i jačanje institucija države Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Iskazan je interes za daljnje unapređenje ekonomske saradnje, a imajući u vidu da je Njemačka među najznačajnijim ekonomskim partnerima Bosne i Hercegovine i vodećim donatorima u Bosni i Hercegovini, pa je iskazan i interes za daljnjim investicijama Njemačke.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i svijetu i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Njemačka je među ključnim evropskim partnerima BiH i snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te ima interes za postizanje trajne stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje regiona, rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o produženju misije Althea u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.