BiH

Bećirović s ambasadorom Delmasom: Važna je podrška Francuske otvaranju pregovora BiH s EU

U sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom danas je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao i s ambasadorom Francuske u BiH Françoisom Delmasom.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aktivnostima s ciljem otvaranja pregovora s EU i odnosima dvije zemlje.

Bećirović je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi dodatno uticalo na provedbu suštinskih reformi u našoj zemlji.

Ambasador Delmas je istakao da Francuska podržava evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Bećirović je zahvalio na principijelnoj i kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU. Također, ambasador Delmas je rekao da će njegova zemlja kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Bećirović je podsjetio i na važne razgovore s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom u Parizu i specijalnim predstavnikom Republike Francuske za zapadni Balkan Renéom Troccazom u Sarajevu tokom kojih je iskazana podrška evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora konstatirano je da su veoma dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Francuske vrlo dobra osnova za jačanje ekonomske saradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.