Politika

Bećirović: Ovo se nikada prije 2023. nije desilo, stoprocentno smo...

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH, Johannom Sattlerom, te ambasadorima zemalja članica EU, povodom predstojeće odluke o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tokom press konferencije nakon susreta, Bećirović je poručio da je Predsjedništvo BiH ispoštovalo sve obaveze koje su pred njima stajale po ovom pitanju.

Jednu stvar je posebno želio istaći.

“Bosna i Hercegovina je u 2023. godini uskladila svoju vanjsku politiku sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije stoprocentno. To se nikada do 2023. godine nije dogodilo”, naveo je.

Pročitajte još

Dodao je da smatra da odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU sa BiH bio dodatan podstrek za državu, ali i snažna poruka za cijelu regiju, kao i to da ovaj put nema alternativu, piše N1.

“Ovo je važan momenat za BiH, ovu šansu ne smijemo propustiti”, rekao je.

Stava je da mjesta za optimizam itekako ima.

“Razgovarao sa prethodnih mjeseci sa čelnicima brojnih evropskih zemalja, premijerima, predsjednicima, ministrima – želim da vjerujem da će ishod biti pozitivan”, rekao je, zahvalivši se i kolegama u Predsjedništvu BiH, ali i onima u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, koji su, kako je rekao, u prethodnoj godini ostvarili mnogo bolje rezultate nego ranije.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU, podsjetimo, očekuje se 21. marta.