Politika

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH i Sattler o ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

FOTO: PSBIH
FOTO: PSBIH

Razgovarano je o obavezama koje u februaru stoje pred organima vlasti naše zemlje i Parlamentarnom skupštinom BiH kako bi bili ispunjeni ključni evropski prioriteti neophodni da se u martu otvore pristupni pregovori sa Evropskom unijom.

Danas su, prije svih drugih, apostrofirani Zakon o sprečavanju pranja novca i fnansiranju terorističkih organizacija, zatim Zakon o državnoj službi, Zakon o zaštiti ličnih podataka, Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o sukobu interesa, dok je zajednički ocijenjeno da hitno treba raditi i na rješavanju drugih prioritetnih reformskih zakona oko kojih je u ovom kratkom roku teško postići saglasnost ključnih političkih aktera u BiH.

Istovremeno, izraženo je očekivanje da će u februaru biti postignuti i dogovori o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kao i sporazumu naše zemlje sa Frontexom.

Članovi Kolegija istaknuli su danas da nije upitna volja poslanika Predstavničkog doma da se na prioritetnim zakonskim rješenjima ubrzano i predano radi i iskoristi izuzetna prilika za veliki korak ka članstvu u EU. Pri tome, kako je rečeno, nije isključena mogućnost zakazivanja i hitnih sjednica Predstavničkog doma tokom februara ukoliko se za to ukaže potreba, a sve s ciljem da se do marta ostvari kredibilan napredak na evropskom putu i ispune uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora naše zemlje sa EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.