BiH

Konaković i Bećirović predstavljaju BiH na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovat će 16. i 17. februara na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

Elmedin Konaković
FOTO: BOSNAINFO

Na 60. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu okupit će se brojni šefovi država i vlada, ministri, sigurnosni stručnjaci, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva kako bi razmijenili mišljenja i stajališta o izazovima vanjske i sigurnosne politike sadašnjosti i budućnosti, ulozi EU kada je riječ o sigurnosti i odbrani, novoj viziji globalnog poretka te sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Pročitajte još

Pored sudjelovanja na tom vodećem svjetskom forumu za razmjenu mišljenja o međunarodnoj sigurnosnoj politici, Konaković će u Minhenu imati i niz bilateralnih sastanaka, najavljeno je iz MVP-a BiH.

Osim šefa bh. diplomatije, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović također će učestvovati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Tokom konferencije Bećirović će se obratiti kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom „Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu“.

Ključne teme o kojima će se raspravljati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji uključivat će ulogu evropskih zemalja u sigurnosti i odbrani, nove vizije globalnog poretka, sigurnosne implikacije klimatskih promjena i još mnogo toga.

Konferencija je i prilika da se diskutira o koheziji unutar NATO-a i političkoj posvećenosti međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava, saopćeno je iz iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.