BiH

Konaković ugostio novinare iz Njemačke, evo o čemu im je govorio

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao je danas s novinarima iz SR Njemačke: Tobiasom Zickom iz Süddeutsche Zeitunga, Carolinom Drüten iz WELT-a i Leonie Hudelmaier iz Münchner Merkura te predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer Stiftung Senadom Bratić i Jakovom Devčićem.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Ministar Konaković je tom prigodom upoznao sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i europskim integracijama.

Naglasio je značaj nedavno usvojene Odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, te činjenicu da je Europska komisija prepoznala ostvareni reformski napredak koji je naša zemlja ostvarila na putu ka EU.

Ocijenio je da je pred BiH izazovan reformski put te obveze i prioriteti koji moramo provesti u narednom razdoblju. Kada je riječ o napretku i razvoju naše zemlje, naglasio je ekonomske prednosti koje BiH očekuju na putu ka EU.

Zahvalio je Vladi SR Njemačke i ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock na snažnoj potpori u procesu europskih integracija BiH, a posebice kada je riječ o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, koji je Njemačka uz Ruandu inicirala u Ujedinjenim narodima.

Naglasio je da je riječ o civilizacijskom činu kojim će se, ne samo odati počast žrtvama genocida, već će se pružiti prilika za pomirenje i suočavanje sa prošlošću na ovim prostorima. U tom kontekstu osvrnuo se i na ulogu Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji u ovom trenutku destabiliziraju odnose u regiji i BiH.