Svijet

Pismo medija izraelskim vlastima: Napadi na novinare su napadi na istinu

Više desetina medija i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, uključujući AP, AFP i Reuters, uputili su otvoreno pismo solidarnosti s novinarima koji izveštavaju iz Gaze.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Medijske kuće su navele da izraelske vlasti moraju da zaštite novinare jer su civili i ne učestvuju kao borci u sukobu, kao i da odgovorni za kršenje te zaštite moraju biti kažnjeni, prenosi RSE.

Pedesetdevet potpisnika, među kojima su čelnici i BBC, izraelskog Hareca, CNN, Financial Timesa, The New York Timesa, Washington Posta, Der Speiegla, naveli su u zajedničkom pismu da su novinari na koje se već pet mjeseci međunarodna medijska javnost oslanja za informacije iz Gaze rade u uslovima bez presedana i uz veliki lični rizik. Oni nastavljaju iako gube porodice, prijatelje i kolege, i uprkos uništavanju njihovih domova i kancelarija, stalnog raseljavaja, gubitka komunikacionih veza i nestašice hrane i goriva – navodi se u pismu koje je objavio Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Prema podacima CPJ, u ratu su od 7. oktobra prošle godine u napadima izraelske vojske poginula 94 novinara od kojih su 89 Palestinci.

-Novinari su civili i izraelske vlasti moraju zaštititi novinare jer nisu borci, u skladu sa međunarodnim pravom. Oni koji su odgovorni za svako kršenje te zaštite treba da odgovaraju. Napadi na novinare su i napadi na istinu. Obavezujemo se da ćemo se zalagati za bezbjednost novinara u Gazi, što je od suštinskog značaja za zaštitu slobode medija svuda – navodi se u pismu.

Iz CPJ navode da ovo pismo pokazuje snažnu i jedinstvenu podršku kolegama koji izveštavaju iz Gaze u najsmrtonosnijem sukobu za novinare koji je Odbor ikada dokumentovao.

Potpisnici uključuju medijske kuće iz Estonije, Francuske, Nemačke, Irske, Izraela, Indije, Japana, Jordana, Kenije, Libana, Meksika, Pakistana, Filipina, Katara, Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Prihvati notifikacije