Svijet

U izraelskim napadima u Gazi ubijena još četiri palestinska novinara

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze u petak su ubijena još četiri palestinska novinara, čime je broj ubijenih novinara od 7. oktobra povećan na 130, saopšteno je iz vladine Kancelarije za medije.

FOTO: AA
FOTO: AA

U saopštenju se navodi da su novinari identifikovani kao Zaid Abu Zayed, Yasser Mamdouh, Muhammad Raslan Shaniora i Mahmoud Mushtaha. Oni su ubijeni u izraelskim bombardovanjima u raznim područjima u Pojasu Gaze.

Pročitajte još

U saopštenju se ne navode konkretni detalji u vezi s okolnostima smrti.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​