Svijet

Human Rights Watch: Izrael namjerno izgladnjuje ljude u Gazi

Izrael odlučno odbacuje namjerno gađanje civila i tvrdi da je za gubitak civilnih palestinskih života isključivo kriv Hamas.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Human Rights Watch (HRW), udruženje za ljudska prava sa sjedištem u SAD-u, optužio je Izrael da u ratu protiv Hamasa pokušava izgladnjeti Palestince u Gazi, što je optužba za koju Izrael tvrdi da dolazi od antisemitske skupine koja ne zaslužuje odgovor.

HRW tvrdi da izraelske snage namjerno blokiraju dostavu vode, hrane i goriva, da uništavaju poljoprivredna područja i lišavaju 2.3 miliona ljudi sredstava za preživljavanje.

“Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja u Pojasu Gaze. Svjetski čelnici bi trebali govoriti o tom teškom ratnom zločinu”, priopćio je HRW. Izrael je rekao da je HRW “antisemitska i protuizraelska” grupa koja nema nikakvo moralno pravo kritikovati Izrael nakon “šutnje” na pokolj izraelskih civila 7. oktobra. “Sva njihova agenda je protuizraelska i ne zaslužuje odgovor”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat.

Izrael odlučno odbacuje namjerno gađanje civila i tvrdi da je za gubitak civilnih palestinskih života isključivo kriv Hamas, koji se skriva i djeluje u stambenim kvartovima.

Izrael ističe da pokušava olakšati dostavu pomoći nevinima, ali i spriječiti da pomoć završi u rukama Hamasovih boraca koji operiraju iz podzemnih tunela.

Premijer Benjamin Netanyahu je poručio da će nastaviti s ratnim djelovanjima sve do “apsolutne pobjede”, usprkos inozemnim pritiscima da smanji intenzitet borbi u Gazi.

Ministarstvo zdravstva Gaze, pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je do sada u enklavi živote izgubilo 19.000 ljudi.

Izrael je odlučan eliminirati teroriste Hamasa odgovorne za pokolj 1200 civila u kibucima i muzičkom festivalu te otmicu 240 ljudi, prenosi Index.