Svijet

Znak iz SAD-a koji sugeriše da se bliži invazija na Gazu?

General pukovnik Marinskog korpusa James Glynn, bivši zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije marinaca, nalazi se u Izraelu kako bi savjetovao Izraelske odbrambene snage (IDF) o njihovim trenutnim operacijama i uoči očekivanog kopnenog upada u Gazu, piše CNN, pozivajući se na dobro upoznatog američkog dužnosnika.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: WIKIMEDIA
FOTO: WIKIMEDIA

Ko je James Glynn

Dužnosnik nije želio dati pojedinosti o vrsti savjeta koji bi Glynn ponudio, ali je primijetio da Glynn može iskoristiti svoje desetljeće iskustva kako bi ponudio pomoć u “široj slici” koja okružuje sukob u Gazi.

Glynn je trenutačno zamjenik zapovjednika za poslove ljudstva i pričuve, pomažući u vođenju napora službe da regrutira i zadrži nove marince. Prethodno je bio zapovjednik Zapovjedništva marinskih snaga za specijalne operacije (MARSOC) i ima značajno borbeno iskustvo u Iraku.

Axios je prvi izvijestio o Glynnovoj ulozi u Izraelu.

Šta je rekla Bijela kuća

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da je Bidenova administracija poslala u Izrael “nekoliko relevantnih vojnih časnika” koji imaju “iskustvo za koje vjerujemo da je prikladno za vrste operacija koje Izrael provodi i koje bi mogao provoditi u budućnosti”.

Kirby je rekao da će ti časnici također “postavljati teška pitanja, ista teška pitanja koja postavljamo našim izraelskim kolegama od početka”.

Američki dužnosnik rekao je da to uključuje pitanja o tome kako Izrael planira izbjeći civilne žrtve, s obzirom na broj poginulih civila koji je naglo porastao dok IDF bombardira obalnu enklavu.

Nije najviši američki časnik koji je poslan u Izrael

Glynn nije najviši američki časnik koji je posjetio Izrael od terorističkog napada Hamasa 7. oktobra. Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a general Michael “Erik” Kurilla posjetio je Izrael prošle sedmice i sastao se s višim izraelskim vojnim čelnicima, uključujući načelnika stožera general-pukovnika Herzija Halevija.

Glynnova uloga je odvojena od tima snaga za specijalne operacije koje je ministar odbrane Lloyd Austin poslao u Izrael u danima nakon napada Hamasa. Taj je tim imao zadatak pomoći Izraelu s obavještajnim podacima i planiranjem u vezi s naporima spašavanja talaca.

Nije jasno kada je Glynn stigao u Izrael niti koliko se dugo očekuje da će ostati, prenosi Index