Svijet

Šta znamo, ko je palestinska grupa Hamas?

Palestinska grupa Hamas pokrenula je iznenadni napad iz Gaze na Izrael, u jednoj od najozbiljnijih eskalacija u izraelsko-palestinskom sukobu posljednjih godina.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Hamas, ili Islamski pokret otpora, osnovan je 1987. godine tokom prve palestinske intifade, odnosno ustanka. Podržava ga šiitski Iran i dijeli islamističku ideologiju Muslimanskog bratstva, koje je osnovano u Egiptu 1920-ih.

Pojasom Gaze upravlja od 2007. godine, nakon kratkog građanskog rata sa snagama lojalnim pokretu Fatah na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, koji ima sjedište na Zapadnoj Obali, a također je na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Hamasovo preuzimanje Gaze uslijedilo je nakon pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine – posljednji put kada su održani. Hamas je optužio Abbasa za urotu. Abas je ovo što se dogodilo opisao kao državni udar.

Od tada su postojale brojne runde sukoba s Izraelom, često uključujući Hamasove raketne napade iz Gaze na Izrael i izraelske zračne napade i bombardiranje Gaze.

Hamas odbija priznati državu Izrael i nasilno se suprotstavio mirovnom sporazumu iz Osla koji su pregovarali Izrael i PLO sredinom 1990-ih.

Hamas ima naoružano krilo pod nazivom Izz el-Deen al-Kasam brigade, koje je poslalo naoružane ljude i bombaše samoubice u Izrael. Hamas svoje oružane aktivnosti karakterizira kao otpor izraelskoj okupaciji.

Njegova osnivačka povelja iz 1988. pozivala je na uništenje Izraela, iako su lideri Hamasa povremeno nudili dugoročno primirje, ili hudnu na arapskom, s Izraelom u zamjenu za održivu palestinsku državu na cijeloj palestinskoj teritoriji koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine. Izrael ovo smatra varkom.

Izrael, Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Kanada, Egipat i Japan ga označavaju kao terorističku organizaciju.

Hamas je dio regionalnog saveza koji se sastoji od Irana, Sirije i šiitske islamističke grupe Hezbolah u Libanu, koji se svi široko protive politici SAD-a na Bliskom Istoku i Izraelu.

Dok je njegova baza moći u Gazi, Hamas također ima pristalice na palestinskim teritorijama, a ima lidere širom Bliskog istoka u zemljama uključujući Katar, piše RSE.

Prihvati notifikacije