Svijet

Majed Maarouf za Bosnainfo: “Palestina je 75 godina u okupaciji, ima pravo da se brani! Svijet se digao zbog Ukrajine, a šta je sa Palestinom? Gledate zločine…”

Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 1.055 ljudi, a povrijeđene 5.184.

FOTO: ARHIV PREPOROD
FOTO: ARHIV PREPOROD

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Izrael je proglasio rat i uzvraća masivnim zračnim napadima na Gazu. Nažalost, Izrael nema namjeru stati, nastavlja zatvarati sve granične prelaze s pojasom Gaze, onemogućujući ulazak bilo kakve humanitarne pomoći.

Majed Maarouf, bivši ambasador Palestine u BiH i aktuelni predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH govorio je za Bosnainfo, istakao je kako je na sceni licemjerstvo međunarodne zajednice, jer Palestina i njen narod trpe teror od Izraela već 75 godina.

Pročitajte još

“Ko je od vas bez grijeha, neka baci prvi kamen. Međunarodna zajednica snosi odgovornost za svaku palestinsku žrtvu, podrškom Izraelu, i oni su direktni učesnici u masakru nad Gazom i Palestincima.Pozivam međunarodnu zajednicu da zaustavi podršku koju daju izraelskom agresoru koji nastavlja svoju agresiju na Gazu i na okupiranim teritorijama.

Palestinski narod se nalazi pod okupacijom preko 75 godina. Cijeli svijet pasivno gleda na ubijanje Palestinaca i to svaki dan na okupiranim teritorijama”, govori Maarouf za Bosnainfo.

Obnavljanje izraelsko-palestinskog oružanog sukoba predstavlja jednu od najkrvavijih stranica u viševjekovnoj historiji konflikata dva naroda.

“Izrael je jedina država na svijetu koja je osnovana na rezoluciji UN, to je jedina država koja nikad nije poštovala niti međunarodne konvencije niti Ženevsku konvenciju. Izraelska vlada vodi politiku nastavka izraelskih zločina nad palestinskim narodom i ugrožava mirovni proces koji je propagirao rahmetli predsjednik Yasser Arafat. Nama je potreban iskreni partner na izraelskoj strani da možemo postići pravedan, trajan i stabilan mir. Mir za mir, sigurnost za sigurnost. Neće niko imati mira ako palestinska djeca nemaju mira.

Naša je ruka pružena za postizanje pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku. Izraelski agresor mora zaustaviti kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”, govori Maarouf za Bosnainfo.

Pojas Gaze postao je najveći koncentracijski kamp na svijetu, i prije proglašenja rata, više od 2,5 miliona stanovnika svakodnevno su se suočavali s cionističkim napadima, nedostatkom pitke vode, sada i bez struje i sve lošijom ekonomsko-socijalnom situacijom.

“Palestinski narod se nalazi pod okupacijom i ima pravo da se brani. Hamas, brigade mučenika je sastavni dio palestinskog otpora, mi moramo i hoćemo nastaviti sa našim otporom”, poručuje Maarouf.

Podsjeća na činjenicu kako je podjela Palestine nametnuta. Godine 1947. Ujedinjeni narodi su predložili plan za podjelu Palestine na odvojene jevrejske i arapske države, s Jerusalemom pod međunarodnom upravom.

Pročitajte još

Plan su prihvatili jevrejski lideri, ali su ga palestinci odbili, jer su vjerovali da nepravedno favorizira jevrejske interese.

Iako plan nikada nije proveden zbog izbijanja nasilja, odigrao je važnu ulogu u okupaciji Palestine i uspostavljanju izraelske države 1948. godine, što je rezultiralo nasilnim raseljavanjem više od 80 posto palestinskog stanovništva.

Međunarodna zajednica treba što prije da zaustavi izraelsku agresiju i da podsjeti Izrael da postoje međunarodne konvencije, UN i podjela koja nam je nametnuta. 1947. godine je nametnuta podjela Palestine, zato treba postaviti pravedan mir i zaustaviti ovu agresiju. Izrael ne može biti iznad međunarodnog zakona i da se ponaša kako je njima volja”, naglašava Maarouf i podsjeća:

“Osnovni sporazum je potpisan 1993. godine između Palestinske oslobodilačke organizacije i Izraela i po tom sporazumu predviđeno je povlačenje izraelskih vojnih snaga s područja Palestine. Međutim, 30 godina smo mi u prisilnom miru koji Izrael nikad nije poštovao, ni taj sporazum koji je potpisao. Izrael svaki dan vrši nasilje, a povećan je broj izraelskih doseljenika sa oko 150 hiljada doseljinika na Zapadnoj obali, na skoro milion doseljenika, većina doseljenika pravi paravojne formacije koje nose oružja, to je zločinačka organizacija koja napada naša sela, gradove, našu djecu i svaki dan ubijaju Palestince na Zapadnoj obali”.

Sporazum koji je potpisan 1993. predvidio je stvaranje jedne Palestinske vlasti. Palestinska vlast je po tom sporazumu trebala dobiti odgovornost za upravu na teritoriji pod svojom kontrolom. Sporazumom je predviđeno povlačenje izraelskih vojnih snaga sa područja Palestinske autonomije iz Pojasa Gaze i Zapadne obale. Nažalost, to se nikad nije desilo.

Ovim sporazumom predviđen je prelazan period od pet godina, što znači da je godine 1998. trebalo proglasiti palestinsku državu, ali nažalost 2000. godine izraelski okupatori su nas vratili na početak, srušili su aerodrom u Gazi, opkoljen je predsjednik Arafat koji je primio Nobelovu nagradu za mir. Cijeli svijet je gledao i bio svjedok izraelske arogancije prema predsjedniku Arafatu i po tom pitanju nisu ništa poduzeli.

Međunarodna zajednica koja dozvoljava Izraelu da nastavlja svoj zločin nad Palestincima treba da snosi odgovornost, jer je ta međunarodna zajednica bila garant sporazuma u Oslu.

Dok Izrael bombardira pojas Gaze nakon smrtonosnih napada oružane grupe Hamas, strah od drugog fronta na sjeveru raste uz razmjenu vatre između izraelskih i boraca Hezbollaha. Hezbollah i Hamas su odvojene grupe, ali dijele zajednički cilj oružanog otpora protiv Izraela.

O ovim grupama pitali smo i gospodina Maaroufa koji nam je pojasnio:

“Hamas brani i ima pravo na odbranu, Hezbolah je druga organizacija koja se nalazi u Libanu. Ja kao Palestinac ne bih ulazio u to, ja pripadam Palestini i podržavam otpor naroda, on je legitiman jer ne pruža otpor, radi otpora, nego radi postizanja slobode i nezavisne države Palestine. Ne možete stavljati ljude u zatvor, u okupirani Pojas Gaze i na Zapadnu obalu i očekivati od njih da ne prave otpor, to ne može! Svaka akcija, ima svoju reakciju.

Izrael pravi zločine svaki dan pred očima cijelog svijeta. Sad vidimo da se takozvani demokratski svijet digao da štiti Izrael i kažu da taj Izrael ima pravo da se brani. Od koga da se brani, nije mi jasno, od koga? Mi smo pod okupacijom i imamo pravo na odbranu!

Taj svijet koji brani Izrael i poziva da se oni brane, zapravo treba da zaustavi Izrael da ne pravi masakr! Pogledajte samo situaciju kad su oteli dječaka i zapalili ga živog, prije mjesec dana su upali u sela na Zapadnoj obali i palili kuće, palili su žive ljude.

Svijet nikakavu reakciju nije uputio, svijet koristi duple standarde kad je narod Palestine u pitanju! Taj svijet koji je odmah dao sankcije Rusiji kad su upali u Ukrajinu, nije nikakvu sankciju uputio prema Izraelu, a mi smo 75 godina u okupaciji. Ko želi da rat stane, onda mora zaustaviti izraelskog agresora. Njima treba da se kaže dosta je bilo, ne možete se ponašati bez međunarodnog okvira, niste vi gospodari.

Treba realno pogledati na ovo što trpimo godinama. Ja kao Palestinac pozivam međunarodnu zajednicu da poštuju rezoluciju UN koju su oni nama nametnuli, a ne mi njima.

Oni su uzeli našu zemlju, ostavili nam jedan dio zemlje, ostavili nam da su to dvije države. Država Palestina je priznata i Izrael to mora shvatiti.

Jedan dio Palestinaca koji je opkoljen već 15 godina, upali su i pokušavaju osloboditi jedan dio okupiranog teritorija, to je grupa Palestinaca, šta će biti sutra?

Moraju naučiti lekciju, kako se međunarodna zajednica ponašala prije 7. oktobra, od tog datuma se ne mogu isto ponašati, mi ćemo ustrajati u našem otporu koji je legitiman. Konvencija daje pravo svakom narodu koji je pod okupacijom da se brani. To je dozvoljeno Ukrajincima, je li tako, a nije Palestincima, e pa tako više ne može biti”, poručio je Majed Maarouf za Bosnainfo.

Za kraj našeg razgovora ističe kako dešavanja na Bliskom istoku nikako ne mogu imati uticaj na Bosnu i Hercegovinu.

“Bliski istok nije povezan sa Bosnom i Hercegovinom, ne vidim da se nemiri mogu ovdje desiti, ali Ukrajina i Kosovo jesu povezani sa vašom zemljom, ali ja ne bih o tome”, kazao je Maarouf.

Uprkos svemu što trpe Palestinci, neće oslabiti volja palestinskog naroda koji će nastaviti borbu za svoj život, ljudska prava, mir i državu s glavnim gradom Jeruzalemom.