Svijet

Erdogan: Izrael mora prihvatiti postojanje nezavisne države Palestine

Izrael mora odustati od ekspanzionističkih planova i prihvatiti rješenje o dvije države, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U obraćanju na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Erdogan je rekao da Izrael mora prihvatiti postojanje nezavisne države Palestine.

Pročitajte još

“Ako Izrael želi trajni mir, mora prestati slijediti ekspanzionističke ambicije i prihvatiti postojanje nezavisne palestinske države zasnovane unutar granica iz 1967. godine”, kazao je Erdogan.

Istakao je da istočni Al-Quds (Jerusalem) treba biti glavni grad države Palestine.

“Svaki korak ostat će nedovršen sve dok se unutar granica iz 1967. ne uspostavi nezavisna država Palestina sa istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom”, dodao je.

Kako je naglasio, put do mira, spokoja i ekonomskog razvoja u našem regionu ovisi o uspostavljanju države Palestine.

Erdogan je također pozvao sve “savjesne” države da podrže Agenciju Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA), napominjući da je to “put spasa za šest miliona izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu i Palestini”.

Istakao je da Izrael, koji sebe smatra većim od međunarodnog prava, decenijama ne odustaje od politika okupacije, otimačine i masakra.

“Nikada nećemo ostaviti našu palestinsku braću napuštenu, bespomoćnu ili samu”, dodao je turski predsjednik.

Erdogan je u utorak stigao u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu dvodnevne posjete kako bi prisustvovao samitu.