Svijet

Vlada Izraela odbacuje rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Palestini

Vlada Izraela odbacila je rezoluciju koju je u petak usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN), a koja se odnosi na ponovno razmatranje kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanje dodatnih prava, javlja Anadolu.

FOTO: MCP BIH
FOTO: MCP BIH
Arhiva

Iz Ureda za medije Vlade Izraela navedeno je da je prijedlog premijera Benjamina Netanyahua da se odbaci palestinska rezolucija koju je usvojila Generalna skupština UN-a stavljen na glasanje na sjednici Vlade.

Prijedlog je jednoglasno usvojen, a Netanyahu je tom prilikom naglasio da neće dozvoliti uspostavljanje palestinske države.

“Ni Generalna skupština UN-a niti bilo koja druga institucija, niko nas ne može spriječiti ili spriječiti Izrael da iskoristi svoje osnovno pravo na samoodbranu”, rekao je izraelski premijer.

Pročitajte još

U rezoluciji, koja je usvojena u petak, naglašena je potreba za poštivanjem teritorijalnog integriteta okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalem).

Napominjući da je Palestina “kvalifikovana za članstvo u Ujedinjenim narodima” u skladu s članom 4 Povelje UN-a, rezolucija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ponovno razmotri kandidaturu Palestine za članstvo.

Palestina je 2011. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije dobila potrebnu podršku Vijeća sigurnosti. Palestina je 2012. godine dobila “status stalnog posmatrača” u UN-u.

Stalni predstavnik Palestine pri UN-u, Riyad Mansour, poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu 2. aprila, tražeći reviziju palestinskog zahtjeva za članstvo.

Guterres je 3. aprila pisao Vijeću sigurnosti UN-a i pozvao na razmatranje zahtjeva Palestine.

Vijeće sigurnosti je 8. aprila uputilo zahtjev Palestine Komitetu za prijem novih članova. Nakon dva sastanka, komitet je saopštio da ne može postići dogovor.

Nakon toga, Alžir je 18. aprila Vijeću sigurnosti podnio nacrt rezolucije za članstvo Palestine, na koju su Sjedinjene Američke Države stavile veto.