Sarajevo

Uzvicima "Slobodna Palestina, slobodna Gaza" završen skup podrške Palestini

Uzvicima "Slobodna Palestina, slobodna Gaza" desetine građana Sarajeva i Palestinaca koji žive u Bosni i Hercegovini, okupljenih na platou ispred Vijećnice u Sarajevu završen je skup podrške palestinskom narodu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U organizaciji neformalne grupe građana, nazvane “Prijatelji države Palestine”, desetine vozila prodefilovale su danas ulicama Sarajeva u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gazi koji već nekoliko dana intenzivno bombarduje izraelska vojska.

Nakon defilea glavnom saobraćajnicom učesnici su se okupili pred Vijećnicom, gdje su držeći zastave Palestine i Bosne i Hercegovine uz parole “Slobodna Palestina, slobodna Gaza”, izrazili podršku Palestini.

Tokom okupljanja zapaljene su i baklje.

Skup je završen učenjem Fatihe pred duše ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima, nakon čega su se prisutni mirno razišli.

FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
podrška palestini
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:  ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”.

Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu. Odgovor Izraela proširio se na prekid opskrbe vodom i strujom u Gazi, što je dodatno pogoršalo uslove života u području koje se nalazi pod teškom opsadom od 2007. godine.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva objavljeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 1.417 osoba, uključujući 248 žena i 447-oro djece. Navedeno je da je povrijeđeno 6.268 osoba, među kojima su 932 žene i 1.531 dijete.

S druge strane, najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

Prihvati notifikacije