Svijet

Izrael okružio grad Gazu, više od 9.000 ubijenih Palestinaca

Izrael je saopćio da je opkolio najveći grad u Pojasu Gaze i žarište svog napora da uništi Hamas, dok Sjedinjene Države nastoje pritisnuti premijera Benjamina Netanyahua da pristane na pauze u borbama kako bi se omogućila pomoć palestinskoj enklavi, prenosi Reuters.

FOTO:  EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Dok se sukob bližio kraju svoje četvrte sedmice, američki državni sekretar Antony Blinken treba posjetiti Izrael po drugi put u mjesec dana kako bi se sastao sa Netanyahuom dok se izraelska vojska borila protiv Hamasovih militanata, koji su uzvratili napadima podzemnih tunela. Na vrhuncu smo bitke. Imali smo impresivne uspjehe i prošli smo periferiju grada Gaze. Napredujemo objavio je Netanyahu u saopćenju nakon što je vojska saopćila da je opkolila glavni grad primorske enklave.

Dok je Blinken odlazio iz Washingtona na Bliski istok, rekao je da će razgovarati o konkretnim koracima za smanjenje štete civilima u Gazi. Bijela kuća je u međuvremenu saopćila da bi bilo kakve pauze u borbama trebale biti privremene i lokalizirane, te insistira da neće spriječiti Izrael da se brani.

Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, uz akutnu nestašicu hrane, vode, lijekova i goriva, intenzivirali su pozive globalnih lidera na pauzu u borbama ili prekid vatre.

Izrael je odbacio te pozive, rekavši da cilja na Hamasove borce koje optužuje da se namjerno skrivaju među stanovništvom i civilnim zgradama. Bijela kuća je također odbacila pozive na prekid vatre.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je najmanje 9.061 osoba ubijena u Gazi otkako je Izrael započeo napad na enklavu od 2,3 miliona ljudi u znak odmazde za smrtonosne napade Hamasovih militanata na južni Izrael.

Prihvati notifikacije