Svijet

Biden prvi put upozorio Izrael: "To bi bila velika greška"

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Izrael da ne okupira Gazu u jednom od svojih najznačajnijih javnih poziva na suzdržanost dok Izraelci odgovaraju na ovomjesečne terorističke napade Hamasa.

FOTO: EPA-EFE/TING SHEN/POOL
FOTO: EPA-EFE/TING SHEN/POOL

U intervjuu za “60 minuta” CBS-a, Biden je rekao da bi bila “velika greška” da Izrael okupira Gazu.

Izrael je signalizirao da se priprema za kopnenu invaziju na Gazu, čak i dok humanitarna kriza raste unutar obalne palestinske enklave. Biden je pozvao na zaštitu civila, a Sjedinjene Američke Države rade na ublažavanju nestašica hrane, vode i plina, rekao je.

“Za ono što se dogodilo u Gazi, po mom mišljenju, kriv je Hamas, a ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju sav palestinski narod”, rekao je Biden novinaru Scottu Pelleyju. Biden je rekao da vjeruje da Hamas treba potpuno eliminirati, “ali treba postojati Palestinska uprava”. “Mora postojati put do palestinske države”, rekao je, prenosi Index.hr.

Ranije jučer Biden je rekao da je SAD sposoban vojno podupirati i Ukrajinu i Izrael. “Mi smo Sjedinjene Države, zaboga, najmoćnija zemlja u svijetu – i ne samo u svijetu, nego u svjetskoj povijesti”, rekao je Biden odgovarajući na pitanje jesu li ratovi u Izraelu i u Ukrajini prevelik teret za SAD.

“Možemo se brinuti za oba i uz to održavati našu sveukupnu međunarodnu obranu”, rekao je Biden. “Sposobni smo za to i to nam je dužnost”, dodao je, opisavši SAD kao “bitnu naciju”. “Ako nećemo mi, tko će?” upitao je predsjednik u razgovoru koji je snimljen u petak.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD je osigurao pomoć vrijednu 44 milijarde dolara. Izrael redovito prima milijarde dolara vojne pomoći, a dobar dio toga troši se na rakete. Biden je nedavno najavio da će od Kongresa zatražiti dodatnu pomoć za Izrael. Pripremljen je i zahtjev za pomoć Ukrajini, ali je Zastupnički dom trenutno u blokadi jer nema predsjednika.