Svijet

Fidan: Izrael odbio zahtjev Turske da se pridruži isporuci pomoći u Gazi zračnim putem

Izrael je odbio zahtjev Turske da se pridruži ispuštanju humanitarne pomoći Palestincima u Gazi, a Ankara će kao odgovor poduzeti nove mjere protiv Izraela, izjavio je u ponedjeljak njen ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Turska, koja je osudila Izrael zbog njegove ofanzive u gusto naseljenom Pojasu Gaze i pozvala na hitan prekid vatre, tu je poslala desetke hiljada tona humanitarne pomoći od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Pročitajte još

Sjedinjene Države počele su izbacivati iz aviona isporuke pomoći u Gazu prošlog mjeseca, uz doprinos Nizozemske, Francuske, Španije i drugih. Također smo prenijeli naš zahtjev da budemo uključeni u ovu operaciju dostave humanitarne pomoći teretnim avionima (turskih) zračnih snaga. Danas smo saznali da je naš zahtjev odbio Izrael, uprkos pozitivnom pristupu jordanskih vlasti – navodi Fidan u izjavi za medije.

Izraelske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar.

Ne postoji izgovor da Izrael blokira naš pokušaj da odustanemo od pomoći izgladnjelim stanovnicima Gaze – kazao je Fidan, dodajući da je Turska odlučila poduzeti “niz novih mjera” protiv Izraela.

Te mjere, koje je odobrio naš predsjednik, biće implementirane korak po korak, bez odgađanja – izjavio je Fidan, ne precizirajući dodatno svoju izjavu.

Mjere koje će objaviti naše relevantne institucije nastavit će se sve dok Izrael ne proglasi prekid vatre i ne dozvoli da humanitarna pomoć stigne u Gazu bez prekida – kazao je šef turske diplomatije, prenosi Reuters.