Svijet

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Izrael je u petak saopćio da će poslati delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi, smatrajući da su slabe nade u primirje uprkos odbijanju dugo očekivane kontraponude Hamasa.

gaza
FOTO: ANADOLIJA

Ured premijera Benjamina Netanyahua također je saopćio da je odobrio plan za napad na Rafah, grad na južnom rubu Pojasa Gaze u kome se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika na toj teritoriji, iako nije objavio vremenski okvir za takav napad.

Pročitajte još

Pregovarači ove sedmice nisu uspjeli postići sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi. Washington i arapski posrednici i dalje su, međutim, odlučni postići dogovor kako bi spriječili izraelski napad na Rafah i pustili humanitarnu pomoć kako bi se spriječila masovna glad.

Prvi brod koji je dovozio pomoć u hrani stigao je u petak ujutro uz obalu Gaze, gdje humanitarna agencija tvrdi da se gradi privremeni mol za istovar pomoći.

U međuvremenu je Izrael naglasio da u nedostatku sporazuma o prekidu vatre nastavlja s ratnim planovima.

Premijer Netanyahu je odobrio planove za akciju u Rafi. IDF (Izraelske odbrambene snage) spremaju se operativno i za evakuaciju stanovništva – navodi Netanyahuov ured u kratkom saopćenju.

Što se tiče talaca, Hamasovi zahtjevi su još nerealni. Izraelska delegacija će otputovati u Dohu nakon što sigurnosni kabinet razgovara o stavu Izraela – dodaje se u saopćenju.

Čak je i najbliži saveznik Izraela Washington apelovalo na Izrael da ne napada Rafah, tvrdeći da bi to izazvalo humanitarnu katastrofu. Izrael tvrdi da će prvo evakuisati stanovnike, prenosi Reuters.