Svijet

Šef Hezbolaha otkrio pod kojim uslovima će prestati sa napadima na Izrael

Proiranski Hezbolah prekinut će napade na Izrael samo ako se dogovori prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je u utorak njegov čelnik, optuživši strane posrednike koji nastoje smiriti tenzije na jugu Libanona da služe interesima Izraela.

FOTO: CANLIGUNDEM_/X/TWITTER/SCREENSHOOT
FOTO: CANLIGUNDEM_/X/TWITTER/SCREENSHOOT

“Kada prestane agresija na Pojas Gaze i kada bude proglašen prekid vatre, prestat će i pucnjava na jugu Libanona”, rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju.

Pročitajte još

“Ako oni prošire sukob, i mi ćemo”, rekao je, odgovarajući na opetovane prijetnje izraelskih dužnosnika da će zaratiti s Libanonom.

Od Hamasova napada na Izrael 7. oktobra koji je doveo do rata u Pojasu Gaze, Hezbolah napada izraelske vojne položaje na granici.

Izrael redovito bombardira jug Libanona i napada dužnosnike Hezbolaha.

Zbog nasilja su raseljeni deseci hiljada ljudi s obje strane granice.

Nasralah je upozorio da se, izazove li Izrael rat s Libanonom, raseljeni sa sjevera Izraela “neće vratiti” i da bi mjerodavni trebali “pripremiti skloništa, hotele, škole i šatore za dva milijuna raseljenih sa sjevera” Izraela.

Kritizirao je i strane izaslanike koji se izmjenjuju u Bejrutu ne bi li smanjili tenzije.

“Sva izaslanstva koja su došla u Libanon zadnja četiri mjeseca imala su samo jedan cilj: zaštititi Izrael”, rekao je.

Francuski plan, po diplomatskim izvorima, predviđa prekid nasilja na obje strane granice i povlačenje boraca Hezbolaha deset do 12 kilometara sjeverno od granice.

“Neka nitko ne misli da je Libanon slab, da se boji i da nam se mogu nametati uvjeti, sedam ili deset kilometara”, rekao je Nasralah.

U više od četiri mjeseca, najmanje 243 ljudi, uključujući 175 boraca Hezbolaha i 30 civila, poginulo je na jugu Libanona, po podacima AFP-a. Na izraelskoj strani poginulo je 15 ljudi, po vojsci.