Svijet

Šef CIA putuje u Izrael na sastanak sa Netanyahuom u jeku sve jačih napada IDF-a na Gazu

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Burns doputovat će danas u Izrael na razgovore s premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim najvišim zvaničnicima.

izrael IDF vojska
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
Arhiva

Burnsova posjeta dolazi kada je Izrael pokrenuo vojne operacije u Rafi, zauzeo vitalni granični prijelaz Rafah s Egiptom i dao instrukcije više od milion Palestinaca koji se nalaze u gradu u južnoj Gazi da se evakuišu.

Izraelski napad na Rafah također je doveo u sumnju održivost tekućih pregovora o prekidu vatre, a delegacije Izraela, Hamasa, SAD-a, Katara i Egipta treba da se sastanu danas u Kairu.

Inače, Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile da su jučer sedmog maja da su zauzele granični prijelaz Rafah s palestinske strane, a tim povodom odmah se jučer oglasio i Netanyahu.

U videoizjavi koju je uputio javnosti, Netanyahu je rekao kako je posljednji prijedlog Hamasa za sporazum o prekidu vatre smišljen da sabotira ulazak izraelske vojske u Rafah.

“To se nije dogodilo. Operacija Rafah ima za cilj vraćanje talaca i eliminaciju Hamasa. Već smo dokazali u prethodnom oslobađanju talaca – vojni pritisak na Hamas je preduslov za povratak talaca”, rekao je Netanyahu.

Također, još jedna veoma važna vijest koja je jučer stigla, a koja je također izazvala mnoštvo reakcija – najviše negodovanja sa izraelske strane – jeste ta da su Amerikanci blokirali isporuku dvije vrste preciznih bombi Izraelu.

Naime, SAD su prošle sedmice zaustavile isporuku bombe za Izrael zbog zabrinutosti da se nastavlja velika kopnena operacija u Rafahu, južnoj Gazi, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Pošiljka se sastojala od 1.800 bombi od 2.000 lb (907 kg) i 1.700 bombi od 500 lb, rekao je zvaničnik za CBS News o čemu piše i BBC.