Svijet

Damir Arnaut na najvećem skupu bh. dijaspore u Njemačkoj: Drago mi je što ovakvu tradiciju čuvate i njegujete već 30 godina

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut govorio je na najvećem skupu okupljanja bh. dijaspore u Njemačkoj,a to je bilo u gradu Dortmundu, gdje se okupilo 6000 Bosanaca i Hercegovaca.

Damir Arnaut
FOTO: B. ŠIŠIĆ

Damir Arnaut došao je u pratnji istaknutog doktora urologa u Dortmundu, Edvina Destanovića.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam pozvan na jednu ovakvu manifestaciju te, vam iskreno i od srca čestitam što jednu ovakvu tradiciju, jedno ovakvo okupljanje održavate punih 30 godina.Počeli ste se okupljati u Dortmundu u vihoru rata ili bolje da kažem tokom agresije na BiH. Mnogi koji se kasnije nisu mogli vratiti u BiH otišli su dalje putem Kanade, Australije, Amerike, Novog Zelanda.Drago mi je što ovo druženje njegujete i čuvate od davne 1994. godine,a potom ste ovu lijepu tradiciju prenijeli na svoju djecu,koja su rođena i odrastaju u Njemačkoj. Iskreno vam svima čestitam natome i, želim vam još mnogo, mnogo ovakvih okupljanja. Čast mi je i zadovoljstvo naglasiti, da zaista lijepo predstavljate BiH u Njemačkoj. Bosanskohercegovača dijaspora je bez sumnje najbolja inajintegriranija dijaspora u ovoj zemlji. Vi to sve radite jako dostojanstveno,a to se vidi na jednom ovakvom skupu. Obzirom da radim u ovoj zemlji i iz dana u dan sam svjestan toga da ova zemljaNejmačka, tu vašu dobrotu i poštovanje prema njoj, vraća vam uveliko sa velikom zahvalnošću“- rekao je amabasador Arnaut.

U svom daljnjem obraćanju amabasador BiH u Njemačkoj, Damir Arnaut je rekao:

„Njemačka je zajedno sa Ruandom glavni sponzor i pokretač Rezolucije o genocidu u Srebrenicu,a o kojoj će se glasati 23. maja. Naša diplomacija na čelu sa predsjedavajućim predsjednikom doktorom Denisom Bećirevićem vodi zadnje dane te bitke. Iskreno se nadam i vjerujem u to da će se u četvrtak iz Ujedinjenih nacija poslati poruka da je u Srebrenici počinjen genocid. Istakao bih još da je ovo sada dobro vrijeme da se bude ambasador u Njemačkoj, jer se konačno nakon Ruske agresije na Ukrajinu vraća fokus Zapadapa samim tim i Njemačke na Balkan , na BiH. Oni potpuno shvataju opasnost koju Rusija predstavlja ne samo prema Ukrajini već i prema našem regionu. Zapad želi da učini sve da požar opet nebukne na Balkanu“.

Ambasador Arnaut je govorio i o dvojnom državljanstvu,a što je ponajviše i zanimalo sve u Dortmundu.

„Već od kraja idućeg mjeseca moći će se dobiti ili moći će te dobiti njemačko državljanstvo,a bez obaveze da se odreknete državljanstva BiH. Tim doktora Bećirevića radi na tome da se u BiH promjeni zakon,pa da svi oni koji su se već odrekli državljanstva BiH, mogu ponovno vratiti, odnosno ponovno dobiti državljanstvo BiH,a zadržati i njemačko državljanstvo“.

„Koristite svoju snagu koju imate,a ona se vidi na ovom skupu, na hiljade ljudi se danas okupilo ovdje u Dortmundu, koristite mlade i obrazovane ljude u svim segmentima života. Pišite vašim izabranimpredstavnicima i govorite o svojim zahtjevima. I, konačno ovo je Izborna godina, apelujem na sve vas da se registrujete za glasanje u BiH, pogotovo da se registrujete ukoliko ste vaša ognjišta napustilipod prisilom. Nemojte dozvoliti da u vašim matičnim opštinama odlučuju oni koji su vas sa vaših ognjišta protjerali. Registrujte se za glasanje. Najavljen sam da sam prvi diplomata BiH koji je došao najedan ovakav skup,ali to je moja obaveza, i vrata ambasade BiH su širom otvorena svim njenim građanima“- rekao je na kraju obraćanja ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut. (Tekst: Bato ŠIŠIĆ)