Politika

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, Snježana Novaković-Bursać, Sabina Ćudić i Branislav Borenović učestvovat će na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će od 15. do 19. aprila biti održano u Strazburu.

Parlament BiH
FOTO: PARLAMENT BIH
Ilustracija

Kako je najavljeno, bit će obavljena rasprava i glasanje o zahtjevu Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, na osnovu mišljenja izvjestiteljke Dore Bakoyannis.

Pročitajte još

Tokom proljetnog zasjedanja PSSE bit će razmotreni i izvještaji o poštivanju obaveza Albanije proisteklih iz članstva u Vijeću Evrope, o podršci obnovi Ukrajine, o strategiji Vijeća Evrope za borbu protiv klimatskih promjena, o slobodi izražavanja i okupljanja LGBTI lica u Evropi, te o zaštiti djece od nasilja na internetu.

Predviđeno je i usvajanje Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona.

Također, planirano je da se članovima PSVE obrate potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Moldavije Mihail Popşoi, te princ Alois od Liechtensteina, najavljeno je iz PSBiH.