Svijet

Grlić Radman: Zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU-a

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu  da “zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU-a”, a spomenuo je i posjet predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog Marka Ruttea Sarajevu.

Grlić radman sastanak u Briselu
FOTO: X PLATFORMA

“Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u ožujku”, rekao je Grlić Radman uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Također najavio da će “naglasiti potrebu za pozornim praćenje razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na europskom putu”.

Glavne teme sastanka šefova diplomacije država članica EU-a su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini i vojnoj potpori u njezinu ratu s Rusijom.

Hrvatski ministar vanjskih poslva je najavio da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.

Što se Ukrajine tiče, rekao je da potpora EU-a mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Europski mirovni instrument (EPF), prenosi Hina.