BiH

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je danas u Briselu sastanak sa članovima Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB) i sastao se sa zamjenikom pomoćnika generalnog tajnika i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Brkić je istaknuo kako je za Bosnu i Hercegovinu od ogromnog značaja dobiti pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora tokom marta te da su interesi usklađeni, a pozitivna odluka bila bi jasan pokretački institucionalni okvir za dalje reforme i djelovala bi kao jako pokretačko sredstvo za eliminiranje negativnih unutarnjih i vanjskih aktera u BiH, ali i u regiji.

Pročitajte još

Brkić je izrazio nadu da će pozitivna odluka biti i donesena, te da će Europsko vijeće u najkraćem roku zakazati i prvu međuvladinu konferenciju sa Bosnom i Hercegovinom.

Snažna potpora nastavku integracije Bosne i Hercegovine u EU stizala je posljednjih sedmica sa sastanaka i kroz razgovore bosanskohercegovačkih i stranih diplomata i državnika, istaknuta je usklađenost vanjske politike sa Zajedničkom vanjskim i sigurnosnom politikom EU, sa deklaracijama, stajalištima i odlukama – saopćeno je iz MVP-a BiH.

Brkić je istaknuo kako je prošlog mjeseca BiH ispunila još jedan važan uvjet na putu ka europskim integracijama službenim otvaranjem pregovora o Sporazumu o statusu s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, poznatijom kao FRONTEX. Prošle sedmice usvojen je i Zakon o sukobu interesa u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH. Zakon o sudu BiH je u statusu usuglašavanja, dok je Izborni zakon BiH ključna tema i otvoreno političko pitanje čije konačno rješenje također mora dobiti svoj konačni epilog kao jedan od prioriteta na europskom putu – navodi se u saopćenju.

Pored aktivnosti koje provodi Vijeće ministara oko rada na Planu reformi za Plan rasta koji obuhvata okvir od 2024.- 2027. godine i Program ekonomskih reformi 2024.-2026. godine, Kolegij za EU integracije usvojio je i Model usvajanja Programa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, čime je ispunjen jedan od ključnih preduvjeta koji je postavljen pred BiH.

Brkić je istaknuo suradnju i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru proširenja i stabilizacije i podržavanje Zajedničkog regionalnog tržišta kao prioritete Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka Brkića sa zamjenikom pomoćnika generalnog tajnika i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom istaknuto je kako sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ima izravan utjecaj na sigurnost Europe u cjelini.

Odnosi BiH i NATO saveza su u stalnom razvoju i česti posjeti NATO dužnosnika pokazuju da je BiH prepoznata kao vrijedan partner. Učinjen je značajan napredak u području borbe protiv korupcije, kontrole oružja i vojne opreme. Također, ove godine BiH je domaćin NATO simpozija čime se dodatno produbljuje suradnja bh. institucija i NATO alijanse – navode iz MVP BiH.

Zamjenik Brkić i zamjenik pomoćnika Colomin složili su se kako posjet glavnog tajnika Stoltenberga u studenom prošle godine i sastanak NAC-a u Sarajevu u februaru ove godine ukazuje na činjenicu da se Bosni i Hercegovini i sigurnosnoj situaciji u regiji i dalje posvećuje pozornost koju zaslužuje.

Službeni ulazak Švedske u NATO alijansu primjer je nastavka politike „otvorenih vrata“ kojim se šalje jedinstvena poruka važnosti jačanja kolektivne sigurnosti – navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.