BiH

Krišto nakon sastanka u Briselu: Očekujemo početak pregovora u martu

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je na današnjem sastanku u Briselu sa članovima Savjeta za opšte poslove EU da je evidentan napredak BiH po pitanju evropskog puta koji je rezultat postizanja konsenzusa o svim značajnim pitanjima, te izrazila uvjerenost da će Unija otvoriti pregovore sa BiH u martu.

FOTO: AA
FOTO: AA
Arhiva

Krišto je zahvalila na pozivu za sastanak povodom preduzetih aktivnosti BiH na njenom evropskom putu, koji se održava neposredno prije sastanka Savjeta za opšte poslove EU, prenosi BL portal.

Ona je ukazala na to da je napredak ostvaren tokom 2023. nastavljen i u ovoj godini ubrzanom dinamikom, te ocijenila da je Savjet ministara postigao značajne pomake u ispunjavanju “osam plus jedan” uslova, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Krišto je istakla da je usklađenost spoljne i bezbjednosne politike BiH prvi put na nivou 100 odsto usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Kada je riječ o zakonodavnoj reformi, ona je navela da poseban značaj imaju izmjene i dopune Izbornog zakona, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvata implementaciju odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Pročitajte još

Prema njenim riječima, ključno je da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može obezbijediti dugoročnu stabilnost i poboljšati odnose u BiH.

“Dok nastavljamo put prema članstvu u EU moramo imati na umu da su reforme ključne za naš napredak i razvoj. One nisu samo obaveza prema EU, već moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u BiH. Uvjerena sam da će nam EU, imajući u vidu prije svega naše rezultate, ali i uloženi napor i postignuti napredak, otvoriti pregovore u martu”, rekla je Krišto.

Ona je poručila da potpuna predanost stvarnim reformama i spremnost da se BiH suoči sa izazovima koji su pred njom jasno pokazuju posvećenost evropskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica evropske porodice.

“Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i podsticaj za dalje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno sa vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu evropsku BiH”, konstatovala je Krišto.

Ona je izrazila uvjerenje da će EU kao partner nastaviti da podstiče i podržava BiH.

“Ključ uspjeha i osnov održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizilaze iz dijaloga i odluka institucija BiH. Samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema EU”, istakla je predsjedavajuća Savjeta ministara.

Prihvati notifikacije