Kolumne

I dok nas kao potrošače "farbaju" mi se ponašamo kao Buridanov magarac

Cijena peleta pada. Drvo i ugalj se drže. Stalno najavljuju rast cijena električne energije. Niko ne zna šta će doživjeti izvori struje od vjetra i sunca.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Sa cijenom struje iz mini hidroelektrana sve je poznato, jer ” ko je jamio taj je jamio”. Sa plinom se nikad ne zna jer je na “crnoj listi” kao i ugalj zbog CO2. I dok nas kao potrošače “farbaju” mi se ponašamo kao Buridanov magarac.

Država umjesto sijena na svakom ćošku, nudi novac. Logika je slijedeća. Prvo nam država “ukrade” novac na porezima, trošarinama i naknadama. Onda ta ista država dijeli novac. Baška za one koji kupuju peći, pumpe i postrojenja za obnovljive izvore. Onda uvedu naknadu za struju iz malih hidroelektrana. Vrhunac je sa duplim akcizama na naftu i naftine derivate. Vrh vrhunca su podsticaji za kupovinu električnih automobila. Sve ovo liči u vrijeme korone i proglašene pandemije.

Dok se uvodi “vanredno stanje” ,stvaraju se lijepe prilike za razne krađe. Ono sa respiratorima je smiješno i spada u književni žanr ” bajke i basne”. Ovo sa strujom je nešto ozbiljnije. Mogle bi se, najmanje, pisati novele ili manji romani u jednom tomu.

Za one velike krađe trebaju veća izdanja ili edicije. Sve bi se knjige prodale kao halva. Sve je u trendu jer je zatvoren “Sajam knjige Sarajevo 2024.godine”; dok je onih 22 ,sa spiska Kantonalne policije Sarajevo , nalaze u “ribarskoj mreži”. Umjesto da država sve ovo sa cijenama i hapšenjem proknjiži , pozornost je na drugoj strani. Buridunov magarac je postao pametniji. Nije ” magarac više magarac”. Ovi ” naši magarci” su postali ” pametni”.

“Naši magarci ” koje zovu tajkuni ” brste” sve od reda. Nadmašili su čak svoje srodnike iz roda papkara koji su poznati po brstenju . Gdje oni dođu ” trava i list ” ne raste. Zovu ih koze. Onda bi po toj logici ovi drugi bili ovce .Ogroman ekstra profit se slaže. Dok se sve ” brsti ” ostaju “kosturovi” u propalim preduzećima i siromašnim građanima. Dok javna preduzeća propadaju, građani su na ” infuziji” tzv. para/novca EU – e, kao ” energetski neodrživi”. Ovi tzv. magarci su puni kao brod.

Niko im ne obračunava ekstra profit, a o finaninskoj i drugoj imovini se šuti. Rijetki su oni ” magarci” koji se hvale sa novcem i imovinom jer poštuju drevno pravilo, koje glasi:” Uši/ vaške i novac se ne pokazuju”. I na kraju da priča o cijeni energenata i Buridinovom magarcu bude prava treba i ovo reći. Ispade da su nam cijene energenata svjetske. Ekstraprofiti neoporezovani. Građani siromašni.

Oni u vlasti i oko vlasti ekstra bogati. Očito da Buridinov magarac djeluje na principu motiva. Brsti li brsti. Sve uništi. Jedino FERK ( Regulativna agencija za energetiku šuti i udara pečate. Dotle policija i poreski organi se pozabavili sobom. Baš je lijepo Buridinovom magarcu. Može birati po volji.