Kolumne

50 godine grupe "Bijelo dugme" (12): "Đurđevdan" je odredio kako će se odvijati dalji muzički život i karijera Gorana Bregovića

Dupli živi album “Mramor, kamen i željezo” grupe "Bijelo dugme" koji je snimljen na turneji, pojavio se početkom oktobra 1987. godine. Na ploči se našlo 16 pjesama koje su predstavljale uvid u rad i razvoj grupe uključujući prve singlove pa do posljednjeg studijskog albuma.

Album Ćiribiribela Bijelo dugme
FOTO: BIJELO DUGME

I na ovom albumu Goran i “Bijelo dugme” pokušavaju da povrate ideju jugoslovenstva što se ogledakada pjesma “A milicija trenira strogoću” počinje verzijom “Internacionale” ili kada u uvodnim taktovima “Svi marš na ples” Alen Islamovi? uzvikuje “Bratstvo! Jedinstvo!”.

Uslijedila je uobičajena turneja i promocija materijala, nakon turneje grupu sasvim tiho napuštaVlado Pravdić i posvećuje se poslu sa kompjuterima, a sa grupom se pojavio još samo nekoliko puta na velikim koncertima.

Krajem 1988. godine ’Dugme’ objavljuje album “Ćiribiribela” koji na omotu sadrži crtež Nojeve barke.

Svakako da je ubedljivo najveći hit sa ovog albuma pjesma “Đurđevdan” u kojoj Bregović koristi stih Đorđa Balaševića “A ja nisam s onom koju volim” i staru cigansku temu, pa još uz pratnju orkestra Fejata Sejdića.

Ovom obradom Bregović je zaludio publiku napravivši kafanski hit za sva vremena i na neki način već tadaukazao gdje i kako će se odvijati njegov dalji muzički život i karijera.

I na ovom albumu postoji nezaobilazna provokacija kada je u pitanju ’Dugme’, a ona je bila smeštena u pjesmi “Lijepa naša” koja je kombinovana sa “Tamo daleko”.

Na snimanju albuma kao gosti su se pojavili: Hor srpske pravoslavne crkve, Prvo beogradsko pevačkodruštvo’, Klapa Trogir, bubnjar Vlada Golubović i basista Nenad Stefanović – Japanac.

Na albumu se pojavilo i još par pjesama koje su postale hitovi kao : “Evo zakleću se”, “Napile se ulice”, “Ako ima boga” i “Šta ima novo”.