Kolumne

Što je više konferencija, narodu sve gore...

Većina naroda je usvojila riječ - konferencija. Da pišem o konferencijama dobio sam podsticaj od uvaženog naučnika i velikog znalca prof. dr. Enesa Kujundžića.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Drugu riječ koju je spomenuo je kofer. O tome ću u nastavku. Elem, riječ konferencija je latinskog porijekla. Kod nas se udomaćila prije nekih 70 godina u vrijeme “narodnog režima”. Tada su svi išli na te konferencije da čuju šta vlast hoće.

Tada smo gradili sistem i državu “po mjeri čovjeka”. Upamtio sam to vrijeme kada su se u našim selima gradile škole, putevi, struja, voda, otkupne stanice. Vrijeme konferencija na kojima su glavnu riječ vodili lokalni aktivisti tzv. odbornici. Vlast je bila “narodna”. O nekim većim konferencijama nije bilo govora. To su bili plenumi i kongresi.

Mnoge smo plenume i kongrese upamtili. Posebno onaj 14 Kongres SK na kome je “sahranjena” država. Nakon toga su se nastavili “cirkusi” od konferencijâ; i to traje punih 33 godine. Ustvari konferencije su bile za one koji su ” krojili gaće narodu”. Bilo ih je na stotine i hiljade. O svemu i svačemu.

Za razliku od nekadašnjih “narodnih” konferencija imamo ove nove. I što ih je više nama tj. narodu je sve gore. Počnimo od “zelene enegije” do “ustrojstva države”. Onih “naučnih” broj im se ne zna. Narodnih konferencija nema. Narod se samo pita na izborima. Teško je znati zašto i kako narod glasa. To niko ne zna, jer kažu da se ” krade”. Krađa je ovdje normalna “sportska disciplina”. Ko ne krade taj je kokuz ili blećak. U narodu se kaže: ” Besposlen će i jariće krsti”. Tako i ove konferencije. “Cirkus Kolorado”.