Kolumne

Laž je da imamo rekordne budžete i rekordne penzione fondove

Ovo je vrhunac laži. U "sudbonosnim" danima plasiraju se laži. Laž je da imamo rekordne budžete i rekordne penzione fondove. Laž je da imamo ekonomski rast.

FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO
FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO

Ovo dvoje se laže pred nadu da bi mogli dobiti kandidatski status članstva u Evropskoj uniji. Od obje ove aktuelne laži nema ništa. I ako se ostvare finansijski proračuni i ako dobijemo kandidatski status od toga nema ništa. Podatak da je Republika Hrvatska za ovih 10 godina članstva u Evropskoj uniji poboljšala svoj razvoj sa 50% prosjeka DBP -a svih članica na 75%, mnogo govori.

Za to vrijeme BiH ide sa 30% na niže prema 25%. Omjer razvijenosti u odnosu na Republiku Hrvatsku se pomjera na 1:3. To je u odnosu na Republiku Sloveniju sa1:4 prema 1:5. Prema najrazvijenijim taj idnos je 1:10. Sve je to u našem ” bliskom” okruženju.

Priča o 1.000 KM prosječne penzije i 1.000 KM najniže plate postaje laž. Toga nema. Sve postaje laž. Lažu nosioci vlasti ne malo. Lažu “na čutuke”. Razlog je u nečemu drugom. Valja se održati i dalje krasti. Zato put u budućnost će dugo trajati. Većina će “jesti korijenje” i opijati se nacionalizmom i patriotizmom. Ostali će živjeti u “komunizmu” lažući sebe i druge da je ovo vječno. Istina se mora ukazati kao zora poslije mraka. Ljudi bježe iz mraka. Odlaze iz ove ” mrakače” u nadi da će ubrzo svanuti.

Članstvo u Evropskoj uniji je daleko.