Kolumne

Najbolje prolaze 'tenderaši'

Spravom bi mogli reći: "Svašta, jašta". Budžet Federacije BiH je sve zadovoljio. U budžetsku 2024. godinu ulazimo svi zadovoljni. Novac je podijeljen. Sada dolaze telali.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Prvi je onaj glasnogovornik Fonda PIO/MIO. Dobro ste pročitali glasnogovornik nečega što stvarno ne postoji. PIO/MIO F BiH je samo administracija u kojoj čekaš po godinu i više da ti dostave rješenje o penzionisanju. Odavno tamo su glavni referenti i direktori sa velikim platama.

Sada imaju i svog glasnogovornika koji najavljuje početak isplate i obračun penzija. Prava berza. Što bi rekli: “Spolja gladac, a unutra jadac”. Iza njih su razni grantovi. Najbolji su oni prema “nižim nivoima vlasti”. To su vam hedije/ pokloni onih za koje će se glasati. Nikakvi izračuni po kriterijima pravila fiskalnih izravnjavanja. Toga nema. Dijeli se “kapom i šakom”. Zato su lokalni budžeti napuhani. Svi čekaju da “kane” od onih “viših nivoa vlasti”. U svemu tome najbolje prolaze “tenderaši”. Oni prije izbora ulože 1 KM a dobiju 10 KM.

Takvi su napravili poslovna carstva. Obično su glavni kadrovici za ministarska i direktorska mjesta. Džabe diplome na prestižnim univerzitetima i desetke u indeksima. Pobjeđuju oni sa kupljenim diplomamama ( žjavnim i privatnim). I dok tenderaši trljaju ruke sindikalci spremaju štrajkove. Prvi su u redu oni iz obrazovanja. Onda ide zdravstvo. I državni službenici se bune. Milicija, sudije i tužioci odavno “tiho” štrajkuju jer nikoga ne hapse, a hlopova i kriminalaca na svakom koraku. Naravno, to su i poslodavci.

Oni ne štrajkuju. Oni liferuju radnike vani. Ono što ostane ostalo je dok ne dođu uvozni. Naravno, fizikaneri. Zapad traži druge profile. Sve u svemu svega imamo. Imamo milijarde KM u budžetu, a svi siromašni i bijedni. Sjetih se plata od nekoliko miliona dinara. Tada smo bili svi milioneri, a stvarna fukara. Sanjali smo da će doći komunizam gdje će svakome biti prema potrebama. Danas je san “hiljadarka”. Kažu za sve. To se zove socijalizam. Svima ” hiljadarka” , a onima drugim milioni i milijarde u eurima. To se sada zove kapitalizam. Socijalizam je nešto drugo. Toga će mo se načekati.

Zato nam je jedini izlaz u rebalasima budžeta. To se obično dešava pred 31.12. tekuće budžetske godine. Nakon toga ide privremeno finansiranje ili budžet po hitnom postupku. Ovaj Budžet Federacije BiH za 2024. godinu je došao hitno/žurno. Valjda izdrži do prvog rebalansa.